ATO Başkanı Baran'dan enflasyon mesajı: Ülkemizde enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürülüyor

Türkiye, enflasyonla mücadele etmeye devam ederken enflasyonun gerilemesi için atılan adımlar kararlılıkla uygulanıyor. Söz konusu mücadelelere ilişkin ATO Genel Başkanı Gürsel Baran'dan da 'kararlılık' mesajı geldi.

ATO Başkanı Baran'dan enflasyon mesajı: Ülkemizde enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürülüyor

Türkiye'de enflasyonist ortam nedeniyle ekonomik kriz devam ediyor. Enflasyonun düşmesi için yapılan çalışmalar devam ederken konuyla ilgili olarak iş dünyasından da çeşitli açıklamalar geliyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından, enflasyon düzeltmesi uygulamasının avantajları, dezavantajları ve hukuki boyutlarıyla ele alındığı ’Enflasyon Düzeltmesi, Enflasyon Muhasebesi Midir?’ paneli gerçekleştirildi.

ATO Meclis Salonu’nda 2’ncisi düzenlenen programda enflasyonun yerel ve uluslararası ticarete etkisi ele alındı. Burada bir açılış konuşması gerçekleştiren ATO Genel Başkanı Gürsel Baran, ''Enflasyonda ivmenin aşağı yöne evrildiğini gördük” değerlendirmesinde bulundu.

“ÜLKEMİZDE ENFLASYONLA MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLÜYOR”

ATO Genel Başkanı Baran, ’enflasyon muhasebesi’ olarak adlandırılan ’Vergisel Enflasyon Düzeltmesi’nin, 2003 yılının sonunda Türk Vergi Sistemi’ne dahil olan bir konu olduğunu belirterek, 2004 yılında bir kez uygulandığını ve enflasyon düşünce de bir daha uygulanmadığını aktardı. Enflasyonun ekonomiler için bir sorun olduğunun altını çizen ATO Genel Başkanı Baran, “Enflasyonist ortamda çalışıp-kazanıp, suyun önünde yatan devi doyurmaya çalışıyorsunuz. O dev de hiç doymuyor. Çok şükür ki, ülkemizde enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürülüyor. Alınan tedbirler de sonuç vermeye başladı. Ancak henüz ’başardık’ diyecek noktada değiliz.

ATO Başkanı Baran'dan enflasyon mesajı: Ülkemizde enflasyonla mücadele kararlılıkla sürdürülüyor

Uygulanan para politikasının daraltıcı etkilerini de işletmelerimizde yaşıyoruz. Enflasyon, dolayısıyla da faizlerin yüksekliği zaten güçlü olmayan sermaye yapılarıyla faaliyet yürüten işletmelerimizin finansmana erişimini iyice güçleştiriyor” açıklamasında bulundu. Enflasyon düzetmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Baran, enflasyon muhasebesinin işletmeler için özellikle de sermaye yapısı güçlü olmayan işletmeler için yük oluşturmaya başladığını ifade etti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER