ATO Başkanı Baran'dan 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme verileri değerlendirmesi

ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı GSYH verilerini değerlendirdi. ATO Başkanı Baran, açıklamasında enflasyon nedeniyle sıkıntılı süreçlerden geçildiğini ifade etti.

ATO Başkanı Baran'dan 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme verileri değerlendirmesi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparken Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre “Büyümedeki yavaşlama enflasyonla mücadele sürecinin etkisidir. Kapasite kullanım oranları, sanayi üretimi ve dış ticaret verileri öncü göstergeler olarak büyümedeki yavaşlamayı işaret ediyordu” değerlendirmesinde bulundu.

''TÜRKİYE’NİN BİR AN ÖNCE RANDIMANLI BİR BÜYÜME PERFORMANSI SAĞLAYACAK UYGULAMALARI HAYATA GEÇİRMESİ GEREKTİĞİ KANAATİNDEYİZ''

“Türkiye ekonomisi, uzun süren başarılı performansının ardından, bir süredir yüksek enflasyon nedeniyle sıkıntılı süreçlerden geçiyor.'' diyen ATO Başkanı Baran, ''Enflasyonla mücadele süreci kapsamında gerçekleştirilen faiz artırımları ve uygulanan sıkı para politikası ister istemez ekonomide soğumaya sebep oldu. Türkiye pandeminin yaşandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşen yüzde 10.3’lük küçülmenin ardından 16 çeyrektir kesintisiz büyümesini devam ettirirken, bu yılın ikinci çeyreğinde en düşük büyüme performansını kaydetti.'' ifadelerine yer verdi. Bu yavaşlamanın enflasyonla mücadele sürecinin etkisi olduğunu dile getiren ATO Başkanı Baran, ''Kapasite kullanım oranları, sanayi üretimi ve dış ticaret verileri öncü göstergeler olarak büyümedeki yavaşlamayı işaret ediyordu. Giriştiğimiz mücadelenin çetinliğini bildiğimiz için bu tablo beklentimiz dâhilinde idi. Ancak, bu tablonun geçici olmasını ve Türkiye’nin bir an önce randımanlı bir büyüme performansı sağlayacak uygulamaları hayata geçirmesi gerektiği kanaatindeyiz.'' ifadelerini kullandı. Orta Vadeli Programı, istihdam dengesi sağlayacak, sanayi üretimini yükseltecek, ihracatı destekleyecek ve yatırım iklimini iyileştirecek politikaların uygulanması için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden ATO Başkanı Baran, geçiş sürecinde KOBİ’lere yönelik sektör ve proje bazlı finansman paketlerinin acilen devreye alınmasının üretim ve istihdamın devamlılığı açısından gerekli olduğunu savundu.

SONRAKİ HABER