ASO Başkanı Seyit Ardıç'tan büyüme rakamları değerlendirmesi

Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğiimiz gün ülkenin yılın ilk çeyreğindeki büyüme verilerini paylaştı. Rakamların ardından değerlendirme açıklamaları ise peş peşe gelmeye başladı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç'tan büyüme rakamları değerlendirmesi


Türkiye'nin ekonomik olarak içinde bulunduğu durumu gösteren açıklamalar belirli periyodlar aracılığı ile açıklanıyor. Yapılan açıklamalar iş ve ekonomi dünyasında ileriye yönelik yapılacak adımları şekillendiriyor. Vatandaşlar ise rakamların neler ifade ettiğini öğrenmek adına konunun muhataplarının açıklamalarını önemle takip ediyor.

"POLİTİKA UYGULAMALARININ ETKİSİ GÖZLEMLENMEDİ"

Söz konusu rakamlarda Türkiye'nin 2024 yılının ilk 3 ayında yüzde 5,7 oranında bir büyüme rakamına sahip oldu. Bu rakamsal veri ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ekonomiyi iyileştirme adına uygulanan adımların henüz etkisini göstermediğini ifade etti.

Başkan Ardıç "Sıkılaştırıcı politika uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisi ilk çeyrekte henüz tam olarak gözlemlenmedi. Yılın ikinci çeyreğinden sonra iç talep ve üretimdeki azalış ile büyümede yavaşlama ortaya çıkacaktır. Bunun enflasyonun düşmesine katkı sağlayıp sağlamayacağı önemli olacak" diyerek yürürlükte olan adımların sonucunu beklediklerini belirtti.

ARTIŞTA ÖNEMLİ PAY SAHİPLERİ

5.7'lik artışta inşaat sektörü ve iç tüketimin etkisinin yüksek olduğunu söyleyen ASO Başkanı Ardıç "Özel tüketim yüzde 7,3 arttı. Deprem bölgesindeki yeniden yapılanma ve kentsel dönüşüm faaliyetleriyle yılın ilk çeyreğinde büyümenin lokomotifi yüzde 11,1 ile inşaat sektörü oldu" dedi.

İlgili kurum ve kuruluşlar yılının ikinci yarısını beklediklerini ve daha iyi bir tablonun olacağını tekrarlıyor. Vatandaşlarda yetkililerin söylemlerinden dolayı gözünü Temmuz ayı ve sonrasına dikti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER