ABD Başkanı Trump kısa bir süre öncesinde yeni gümrük tarifelerini açıklamıştı. Bu yeni tarifelere göre ABD’ye yapılacak olan ithalatlarda bazı ülkelere ek vergi getirildi. Türkiye ise en düşük vergi verecek olan ülkeler arasında yer aldı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da bu gelişmenin Türkiye için bir fırsat olabileceğini söyledi.
Dünya ticareti için yeni bir dönem başladığını belirten Seyit Ardıç tedarik zincirinin yeniden teşkil ettiğini söyledi. ABD’nin gümrük tarifesinde Türkiye’yi en düşük vergi ödeyecek ülkeler arasında belirlemesinin büyük bir fırsat olabileceğini söyleyen Seyit Ardıç iyi bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle bazı sektörlerde Türkiye’nin pazar payını artırabileceği Seyit Ardıç tarafından belirtildi.
TÜRKİYE’YE YÖNELEBİLİRLER
Ardıç, Türkiye'nin yüzde 10'la en düşük gümrük tarifesi uygulanacak ülkeler arasında yer almasının bir fırsat olduğunun altını çizerek, "ABD'li ithalatçılar, Çin veya Vietnam gibi yüksek tarifeli ülkeler yerine Türkiye'ye yönelebilir. Tekstil, otomotiv yan sanayi ve kimya gibi sektörlerde pazar payımızı artırma şansımız doğabilir." açıklamasında bulundu.
İHRACATÇILARIMIZI SERT BİR REKABET ORTAMI BEKLİYOR OLABİLİR
Türkiye'nin rekabet avantajı sağlayabileceği sektörlere daha fazla yoğunlaşarak, ABD pazarında alternatif tedarikçi olarak konumunu güçlendirebileceğini aktaran Ardıç, şunları kaydetti:
"ABD'nin Çin ve diğer Asya ülkelerine yönelik yüksek tarifeleri, bu ülkelerin üretim ve yatırımlarını başka ülke ve pazarlara taşımasına neden olabilir. Coğrafi konumumuz, genç ve dinamik iş gücümüz, güçlü sanayi altyapımız ve lojistik avantajlarımızla yeni yatırımları çekme potansiyelimizi iyi değerlendirmeliyiz. Öte yandan, Çin'in ve diğer Asya ülkelerinin ABD pazarındaki kayıplarını telafi etmek için Türkiye'nin güçlü olduğu Avrupa ve diğer pazarlara yönelmeleri durumunda ihracatçılarımızın daha çetin bir rekabet ortamıyla karşılaşması risklerini de dikkate almalıyız."
DIŞ PAZAR ÇEŞİTLERNDİRİLMELİ
Ardıç ayrıca, önümüzdeki dönemde Türkiye'yi bekleyen riskleri azaltmak ve fırsatları değerlendirmek adına eğitim ve insan kaynağı yatırımlarının yanı sıra ikiz dönüşüme yönelik adımların hızlandırılması, katma değerli üretime geçişi sağlayacak AR-GE ve inovasyona odaklanılması, lojistik maliyetleri düşürecek çözümlerin hayata geçirilmesi ve dış pazarın çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç yaptığı açıklamalar ile Türk iş dünyasının kritik bir eşikte olduğunu belirtti. Yeni gelişmelerin avantaja çevrilebileceğini belirten Seyit Ardıç bunun için iyi bir planlama yapılarak risklerin analiz edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Değerli HaberAnkara.com okurları,
HaberAnkara.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da HaberAnkara.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılamaz.
HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, HaberAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
HaberAnkara.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.