ASO Başkanı Ardıç'tan "enflasyon muhasebesine" ilişkin öneriler

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç son dönemin en çok konuşulan gündem maddeleri arasında yer alan enflasyon muhasebesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

ASO Başkanı Ardıç'tan "enflasyon muhasebesine" ilişkin öneriler

İş dünyasında en çok konuşulan gündem maddeleri arasında yer alan enflasyon düzeltmesi konusunda ASO Başkanı Seyit Ardıç değerlendirmelerde bulundu. Ardıç satışa konu olmayan varlığın enflasyon farkından oluşan kıymet artışının vergilendirilmesi gerektiğini söyledi. Şu anda uygulamada olan bazı vergilerin işletme sermayeleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek bunların düzenlenmesi için önerilerde bulundu.

ENFLASYON MUHASEBESİ HAKKINDA ASO BAŞKANI ARDIÇ'TAN ÖNERİLER!

Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Başkanı Seyit Ardıç, “Enflasyon düzeltmesi uygulaması ile iktisadi işletmelerin aktiflerinde yer alan kıymetlerin defter değerleri güncel değerlerine getirilmektedir. Bu varlıklar satışa konu edilmediği sürece enflasyon farkından oluşan kıymet artışları vergilendirilmemelidir” dedi. ASO Genel Başkanı Seyit Ardıç, vergi sistemi ve vergilendirme uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ardıç, mevcut bazı vergi uygulamalarının birçok firmanın işletme sermayelerinin daha da erimesine neden olduğunu dile getirdi. Enflasyon düzeltmesi uygulaması ile iktisadi işletmelerin aktiflerinde yer alan kıymetlerin defter değerlerinin güncel değerlerine getirildiğini kaydeden Ardıç, “Bu varlıklar satışa konu edilmediği sürece enflasyon farkından oluşan kıymet artışları vergilendirilmemelidir. Vergilendirme ancak bu aktif satışa söz konusu olduğunda uygulanmalıdır.

Mevcut uygulamadan bir örnek verecek olursak; işletmelerimiz tarafından ticari işler kapsamında verilen avanslar düzeltmeye tabi tutulmakta ve oluşan farklar gelir yoluyla kâra etki etmektedir. Avans kapatılana kadar yapılacak enflasyon düzetmesiyle tamamlanmayan bir ticari faaliyetten dolayı firmalarımız vergi ödemek zorunda kalmaktadır. Bu da içinden geçtiğimiz bu zor dönemde firmalarımızın işletme sermayelerinin daha da erimesine neden olmaktadır” açıklamasında bulundu.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, işletmelerin bilanço aktifleri üzerinden alınacak olan verginin bu durumu ile varlık vergisi haline dönüşebileceğini belirterek buna önlem alınmasını istedi. Sanayiciler aktiflerde yer alan varlıkların satılması durumunda vergiye tabi olmasını talep ediyordu.

SONRAKİ HABER