ASO Başkanı Ardıç sanayi sektörünün sorunları ve güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

Ankara Sanayi Odası Meclis toplantısı Zafer Çağlayan Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda sanayi sektörünün sorunları ve güncel ekonomik gelişmeler ele alındı.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Başkanı Seyit Ardıç, ASO'nun Meclis toplantısına katılım sağladı. ASO Zafer Çağlayan Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesi de sanayi sektörünün sorunları ve güncel ekonomik gelişmeler oldu.

Toplantıda bir açılış konuşması gerçekleştiren ASO Genel Başkanı Ardıç, son dönemde Türkiye'de uygulanan rasyonel politikalarla birlikte makroekonomik dengede kısmi bir iyileşme gözlemlediklerini belirterek, Merkez Bankası rezervlerindeki artışın, Türk Lira'sının değer kazanmasının, işsizlik oranlarında azalmasının, cari açıkta iyileşmenin ve enflasyonun düşüş trendine girmesinin oldukça önemli gelişmeler olduğuna dikkati çekti.

ASO BAŞKANI ARDIÇ: “YAPMAMIZ GEREKEN, SANAYİDE TOPYEKUN BİR YAPISAL DÖNÜŞÜMLE TEKNOLOJİ DÜZEYİNİ VE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAKTIR”

Türkiye'nin en büyük 500 firmasının neredeyse yarısının Ar-Ge harcaması yapmadığını belirten ASO Başkanı Ardıç, “Yapmamız gereken, sanayide topyekûn bir yapısal dönüşümle teknoloji düzeyini, yeni fikirleri, işbirliklerini ve verimliliği artırmaktır. Son dönemde rezervlerimizde önemli bir artış kaydedildiğini görüyoruz. Ama bu birikimi, harcadığımızdan daha fazla döviz kazanarak yapmıyoruz. Döviz gelirimiz ile giderimiz arasındaki farktan faizi çıkardığımızda açık veriyoruz.

ASO Başkanı Ardıç sanayi sektörünün sorunları ve güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

Diğer bir ifadeyle, borçlanarak rezerv biriktiriyoruz.'' dedi. ASO Başkanı Ardıç, “Kamu ve özel sektörden 11 büyük bankanın bölge müdürlerini Odamıza davet ettik. 22 bölge müdürünün katıldığı çok geniş çaplı bu istişare toplantısında sizlerden gelen talep ve önerileri aktardık, onların görüşlerini dinledik. Daha uygun faiz oranları sunmaları, ipotek değerlemesini daha güncel rayiçlerle yapmaları, kredilendirme aşamasında sigorta ve masraf paketi adı altında diğer ürünlerin zorunlu satışını kaldırmaları, zor durumda olan sanayicilerimiz takibe düşmeden yapılandırma sürecini işletmeleri gerektiğini belirttik.'' diye konuştu.

Öte yandan vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlayan kanunun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildiğini hatırlatan ASO Genel Başkanı Ardıç, kanunlarda olan ancak uygulama alanı sınırlı kalan istisnaların kaldırılması gayet yerinde ve rasyonel bir davranış olduğunu ifade etti.