Dünya genelinde ülkeler bünyelerinde barındırdıkları ürünlerin kendileri ile özdeşleşmesinden dolayı hep o ürünler ya da yemekler ile anılıyor. Sözlü olarak onlara ait olduğu ifade edilen ürünlerin hakları yasal olarak ta onlara teslim edilmezse o ürünü başka toplumlar sahiplenebiliyor ya da taklit edebiliyor.
KAYSERİ PASTIRMASININ ULUSLARARASI TANINIRLIĞI ARTIYOR
Ülkemizde çeşitli kurumlar tarafından halkımıza ait olduğu kabul edilen ürünlerin uluslararası normlar aracılılığı ile kabul edilmesi noktasında önemli bir adım daha atıldı. Türkiye'nin en ünlü ürünleri arasında kabul edilen Kayseri Pastırması ile ilgili geçtiğimiz günlerde Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy müjdeli haberi vermiş ve pastırma için coğrafi işaret tescili verilmesi ile ilgili kararın resmi gazetede yayınlandığını ifade etmişti.
AB ÜLKELERİNDE DE KORUMA ALTINA ALINACAK
Yaşanılan bu gelişmenin ardından Ankara'dan KTO'ya bir tebrik mesajı geldi. ATO Başkanı Gürsel Baran sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Kayseri ismiyle özdeşleşen Kayseri Pastırması’nın coğrafi işaret tescili ile Avrupa Birliği ülkelerinde de koruma altına alınacak olması, bilinirliğini ve tercih edilirliğini artıracağı gibi, ekonomik açıdan üreticisine, şehrine ve ülkemize de fayda sağlayacaktır. Emeği geçenlerini yürekten kutlar Kayseri’ye ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
Türkiye'nin çeşitli illerinde güncel olarak çalışmalar devam ediyor. Söz konusu coğrafi işaret tescili durumlarının ülke ekonomisi ve turizmine katkılar sağlayacağı düşünülüyor.