Zeytinyağı fiyatları yükseldi mi? Uzmanından açıklama geldi

Avrupa'da son yıllarda iklim koşullarının değişmesi zeytinyağ fiyatlarını da etkiledi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, fiyatlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Zeytinyağı fiyatları yükseldi mi? Uzmanından açıklama geldi

İklim değişikliğinin yol açtığı sıcaklık ve kuraklık artışının, zeytin ve zeytinyağı üretimini olumsuz etkilemesi, dünya genelinde zeytinyağı fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık %67’sini sağlıyor ancak son zamanlardaki iklim koşulları nedeniyle büyük kayıplar yaşıyor.

Zeytin hasadında düşüş yaşanması ve zeytinyağı üretiminde azalma olması, zeytin yetiştiriciliği yapan İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus gibi ülkelerde zeytinyağı fiyatlarının son 3 yılda yükselmesine neden oldu.

screenshot-13.jpg

TÜRKİYE ZEYTİNYAĞI SATIŞINDA DÜNYADA 5. SIRADA

Türkiye, dünya zeytinyağı üretiminde 5. sırada yer alıyor. Ülkemizde zeytinyağı üretimi, iklim değişikliğinin etkilerine rağmen AB ülkelerine göre daha az etkilendi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Türkiye'de yeterli miktarda zeytinyağı bulunduğunu belirterek, "Yapılan resmi açıklamalara göre ülkemizde 170 bin ton bir önceki yıldan stok devri ve 2023/24 yılı hasat döneminde de 180 bin ton üretim beklenmektedir.

Zeytinyağı fiyatları ile spekülatif haberler yaparak bazı kesimler yine "zeytinyağlı yiyemem aman" şarkısını söyletmeye çalışıyor. Marmarabirlik'in ambalajlı olarak 1 kg sızma zeytinyağı toptan satış fiyatı 270 TL seviyelerindedir. Raf fiyatlarında çok çelişkili rakamlar görmekteyiz. Burada tüketicilerimiz yapacağı tercihlerde dikkatli olmalıdır" ifadelerini kullandı.

zeytinyagi-aa-2137737.jpg

"TÜKETİCİLER RAFLARDAKİ YÜKSEK FİYATLARDAN ETKİLENMEMELİ"

Asa'nın açıklamaları, Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarının spekülasyona maruz kalabileceğine dair endişeleri artırdı. Tüketicileri, zeytinyağı alırken güvenilir markalardan ve uygun fiyatlı ürünlerden alışveriş yapmaya özen göstermeleri konusunda uyaran Asa, "Tüketiciler, raflarda gördükleri yüksek fiyatlardan etkilenmemeli. Marmarabirlik gibi güvenilir markalardan uygun fiyatlı zeytinyağı temin edebilirler" dedi.

Türkiye Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (TÖZDEBİR) Başkanı Davut Er, zeytinyağı fiyatlarının gelecek aylarda istikrar kazanmasını beklediklerini belirterek, "Ülkemizde yeterli miktarda zeytinyağı bulunuyor. Tüketiciler, spekülatif haberlere itibar etmemeli" diye konuştu.

haberankara.com

SONRAKİ HABER