Zamlar üniversite öğrencilerini de vurdu! Yüzde 100 zam geldi

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala üniversite öğrencileri harekete geçti. Yurtlara gelen zamlardan sonra ortak ev kiralayan öğrenciler şimdide eşya sorunu yaşıyor.

Zamlar üniversite öğrencilerini de vurdu! Yüzde 100 zam geldi

Geçtiğimiz Temmuz ayında özel yurtlara yüzde 85 ile yüzde 105 arasında zam gelmişti. KYK yurtlarına ise neredeyse yüzde 35 zam yapılmıştı. Bunun üzerine üniversite öğrencileri yurt yerine ortak eve çıkmayı tercih etmeye başladı. Barınma sorununu halleden öğrencilere şimdi de eşya zammı vurdu. Okulların açılmasına sayılı günler kala ev döşeme maliyetlerine zam geldi.

adana-ogrenci-evi-tasima.jpg

Öğrenciler üniversite okudukları şehirlerde barınma sorununu ortak ev tutarak halletmeye çalışırken şimdi de eşya krizi vurdu. Uygun fiyatlı olduğu için ikinci el eşya satın almak isteyen isten öğrenciler bu yıl hüsrana uğradı. Geçen yıla oranla bu yıl ikinci el eşya fiyatlarına yüzde 100 zam geldi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE OKUNAK ARTIK LÜKS OLDU

İkinci el eşya fiyatlarına gelen yüzde 100 zamdan sonra İstanbul'da ev düzmenin maliyeti 35 bin liraları görürken Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde ev düzmek neredeyse 25 bin lirayı gördü.

screenshot-2-001.jpg

İSTANBUL'DA OKUMAK ARTIK ÇOK ZOR

İstanbul Üsküdar'da yıllarca spotçuluk yapan Hüseyin Akyüz, geçen yıl 15 bin liraya düzülen evler bu yıl artık 35 bin liraları gördü dedi. Akyüz, “Normal fiyatlardan 3-5 bin indirim yapmamıza rağmen fiyatlar buraya çıktı. Sadece ortalama bir buzdolabı 7 bin lira, çamaşır makinesi 5 bin liradan satılıyor.

Bulaşık makinesi de 5 bin liraya. Sadece bu beyaz eşyalar 17-20 bin bandında oluyor. Diğer eşyalar da dahil olduğunda ortalamanın altında bir eşya bile alsa öğrencinin masrafı en az 30 bin lira oluyor” dedi.

screenshot-4-001.jpg

ANKARA'DA ÖĞRENCİLERİ NAKLİYE MALİYETİ ZORLUYOR

Ankara'da ikinci el eşya satan esnaflar, Ankara'nın İstanbul'dan farklı olarak eşya bulmada kolay olduğunu fakat burada da nakliyenin öğrencileri zorladığını dile getirdiler. Esnaflar Ankara'daki nakliyelerin bir yılda neredeyse yüzde 400 arttığını, ortalama bir buzdolabının bile nakliyesinin 1000 TL tuttuğunu söylediler.

screenshot-3.jpg

ANKARA'DA BİR ÖĞRENCİ EVİ 20 BİN LİRAYI GEÇTİ

Dükkan kiralarının ve nakliye fiyatlarının artışı öğrencileri de vurdu. Geçen yıl Ankara'da bir öğrenci evi düzmenin maliyeti 5-6 bin lirayken bu yıl yüzde 300 zam gelmesinin ardından 20 bin liraları geçti. İkinci el eşya esnafları fiyat artışının sebebini dükkan kiraları ve nakliye fiyatlarının artışına bağlıyorlar.

SONRAKİ HABER