YSK yeni yerel seçim kararını açıkladı!

31 Mart 2024'te gerçekleşecek yerel seçimlere yönelik detaylar belli oluyor. YSK'nın yerel seçimlere yönelik yeni kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.

YSK yeni yerel seçim kararını açıkladı!

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ‘Yüksek Seçim Kurulunun 13/12/2023 Tarihli ve 2023/1542 Sayılı Kararı’na göre, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısı açıklandı.

Yayımlanan karara göre, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısı 350 olacak. Ayrıca, seçimlerde kullanılacak her türlü seçim malzemesinin ihtiyaç miktarı hesaplanarak ilçe seçim kurullarına gönderilerek işlemler için bir sandık bölgesinin kaç seçmeni kapsayacağı da tespit edilecek.

YSK yeni yerel seçim kararını açıkladı!

Kararda yer alan ifadeler ise şu şekilde:

‘’298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un l'inci maddesinde; özel kanunlarına göre yapılacak Cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulmasında bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür.
298 sayılı Kanun'un Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkilerini düzenleyen 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının on beşinci bendinde; "Seçim türüne göre sandık bölgesi seçmen sayısını belirlemek." hükmü yer almaktadır.
Bu nedenle, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde seçmenler bir sandık bölgesinde en az iki seçim türü için bir sandıkta oylarını kullanacaklarından, tasarruf ilkesi de göz önüne alınarak, 298 sayılı Kanun'un 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının on beşinci bendi uyarınca, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısının 350 (üç yüz elli) olarak belirlenmesine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
1- Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde seçmenler bir sandık bölgesinde en az iki seçim türü için bir sandıkta oylarını kullanacaklarından, tasarruf ilkesi de göz önüne alınarak, 298 sayılı Kanun'un 14'üncü maddesinin birinci fikrasının on beşinci bendi uyarınca, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısının 350 (üç yüz elli) olarak belirlenmesine,
2- Karar örneğinin
a) Resmi Gazete'de yayımlanmasına,
b) Seçime katılabilecekleri tespit ve ilan edilecek siyasi partilerin genel başkanlıklarına,
e) Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına, gönderilmesine,
e) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuzun www.ysk.gov.tr adresinde ve Kurumsal Portalda yayınlanmasına'

Haberankara.com

SONRAKİ HABER