YÖK Başkanı Özvar QS 2025 Dünya Sıralaması’na giren 5 üniversiteyi açıkladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yaptığı açıklamasında QS 2025 Dünya Sıralaması’na giren 5 üniversitenin yanı sıra Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil edilen üniversitesinin adını açıkladı.

YÖK Başkanı Özvar QS 2025 Dünya Sıralaması’na giren 5 üniversiteyi açıkladı

Başkan Özvar, Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’nın açılışına katılan Özvar, burada önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya akademik Başarı Sıralamaları’nda ilk 500’de yer alan üniversite satısının 2028 yılına kadar 10’a çıkarmak istediklerini belirten Özvar, belirtilen üniversitelerin adını da açıkladı.

İLK 500’E GİREN 5 ÜNİVERSİTE

Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK’ün en önemli misyonunun üniversitelerdeki ulusal ve uluslararası rekabet gücünü, uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artırmak olduğunu dile getirdi. Özvar, QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 üniversitenin ilk 500 içerisine girdiğini aktararak, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi 285’inci, İstanbul Teknik Üniversitesi de 326’ncı sırada yer almış ve sıralamada öne çıkan üniversitelerimiz olmuştur. Ayrıca bu sıralamada 11 araştırma üniversitemiz ilk bin içerisine girme başarısını göstermiştir. Bu istikrarlı yükselişin önümüzdeki yıllarda hızlanarak devam edeceğine inanıyoruz. Nitekim ‘12. Kalkınma Planı’nda yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de ‘Dünya Akademik Başarı Sıralamaları’nda ilk 500’de yer alan üniversite sayımızı 2028 yılında 10’a çıkarmak olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ ADAY İZLEME PROGRAMI

Araştırma Üniversiteleri programında yer almamasına rağmen; araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitelerin de programa dahil olabilme imkanının olduğunu aktaran Özvar, “Bu üniversitelerin motivasyonlarını artırmak, araştırma üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerimizi de bu tatlı rekabetin içine alarak yeni bir sinerji oluşturmak amacıyla geçtiğimiz yılın sonunda, araştırma üniversiteleri ligi dışındaki üniversitelerimiz arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda; 6 üniversitemizi ‘Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil ettik. Bu üniversitelerimiz; Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk Üniversiteleridir. Bu çerçevede Aday İzleme Programına dahil edilen 6 üniversitemizi 2024 yılı itibarıyla 2 yıllık izleme sürecine aldık. Bu sürenin, yani 2025 yılının sonunda, bu üniversitelerimiz arasından performansı mevcut araştırma üniversitelerinin üzerine çıkan olduğu takdirde bunları programa dahil etmeyi planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Özvar, yaptığı açıklamasının devamında 2028 yılına kadar ilk 500’e giren üniversitemizin sayısının 5’ten 10’a çıkartılması için çalışacaklarını ifade etti. Bahsi geçen 6 üniversitenin de bu yıldan itibaren 2 yıl boyunca izleneceğini söyledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER