Evlerin içerisinde kiracı varken satılması durumunda kiracıların durumu merak konusu oluyor. Yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmak istemesi veya kira zammı talep etmesi halinde kiracıların yasal hakları araştırılıyor. Bu konuda yasalar gayet açık bir şekilde uygulanabiliyor. Yasal haklarını bilen kiracılar yeni ev sahibinin hukuk dışı isteklerine boyun eğmek zorunda kalmıyorlar.
KİRA SÖZLEŞMESİNE BAKILIR
Ev sahibinin değişmesi halinde bakılacak olan kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesinde eski ev sahibinin imzasının olmasının bir önemi olmuyor. Yeni ev sahibi satın aldığı evin kira sözleşmesini de satın almış kabul edilir. Dolayısıyla bir kira sözleşmesi varsa o aynı koşullarda devam eder. Sadece ev sahibi değişmiş olur ve kiracı için tek değişen şey kirayı ödeyeceği kişinin değişmesi olur.
KİRA ZAMMI YAPILABİLİR Mİ?
Yeni bir ev satın alan kişi kiracıdan kira zammı talep etme hakkına sahip değildir. Kira zammı sadece kira sözleşmesinde belirtilen tarihlerde yapılabilir. Ev sahibinin değişmesi durumunda kira sözleşmesi de aynı şekilde devam edeceği için kira da değişmeyecektir. Kiracılar yeni ev sahiplerinden gelen kira zammı taleplerine olumlu yanıt vermek zorunda değillerdir.
YENİ EV SAHİBİN HAKKI VAR
Yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmak gibi bir yasal hakkı var. Ancak bunun için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Ev sahibi yasal süresi içerisinde kiracıya yazılı bildirim yaparak evden çıkmasını isteyebilir. Kira sözleşmesinin dolmasına 6 aydan uzun süre varsa kiracı 6 ayda, 6 aydan kısa süre varsa kira sözleşmesinin sona ereceği tarihte evi tahliye etmelidir. Ancak kiracılar bu süreci mahkemeye taşıtarak 2 yıldan önce evden çıkmayabilirler.