SGK'nın açıklamasında, Danıştay 10. Dairesi'nin mevcut mevzuatla ilgili verdiği iptal kararlarına atıfta bulunularak, bu gerekçeyle değişiklik yapıldığı ifade edildi.
Buna göre, 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanacak yeni düzenleme şu şekilde olacak:
Daha önce günlük asgari ücretin yüzde 23,65'i oranında belirlenen yemek parası istisnası, artık günlük 158 TL olarak belirlenecek. Aylık istisna tutarı ise, çalışılan gün sayısı ile 158 TL'nin çarpılmasıyla hesaplanacak. Örneğin, ayda 22 gün çalışan bir işçi için bu tutar 3 bin 476 TL olacak. Çalışana ödenen yemek bedelinden istisna tutarı düşüldükten sonra kalan miktar, prime dahil edilecek.
EĞER İŞ YERİNDE YEMEK VARSA...
İşverenlerin, işyerinde kendi olanaklarıyla yemek temin etmeleri durumunda, yemek bedelinin tamamı prim esas kazançtan muaf tutulacak. Aynı şekilde, dışarıdan yemek sağlayan ve lokanta gibi üçüncü şahıslarla anlaşma yaparak işyerinde yemek sunan işverenler de bu muafiyetten yararlanabilecek.
İşçilere yemek bedeli olarak nakit ödeme yapılması durumunda ise, günlük 158 TL'lik limitten faydalanılabilecek. Örneğin, 5 bin TL tutarında nakit yemek bedeli ödenen bir işçi için, 22 günlük çalışma karşılığında 3 bin 476 TL'lik aylık istisna uygulanırken, kalan bin 524 TL prime esas kazanç olarak hesaplanacak.
Yeni düzenleme ile yemek kartı, kuponu ve çeklerine “nakit olarak kullanılabilirlik” şartı getirilecek. Bu çerçevede, çalışanların yemek kartlarını yalnızca yemek amacıyla kullanabilmesi durumunda, kartla yapılan ödemelerin tamamı istisna kapsamına girecek. Örneğin, patronun işçisine 5 bin TL değerinde bir yemek kartı vermesi ve bu kartın yemek dışında nakit veya başka bir amaçla kullanılmaması halinde, kartın içindeki 5 bin TL'nin tamamı prim hesabından hariç tutulacak ve bu tutar muafiyetten faydalandırılacak.
Ancak yemek kartı nakit ya da başka alışverişlerde kullanılabiliyorsa, günlük 158 TL'lik istisna uygulanmaya devam edecek ve bu limitin üzerindeki tutar, sigorta primine dahil edilecek.