Yapı denetimiyle 1 milyona yakın bina depreme karşı güvence altına alındı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 22 yıl önce uygulamaya başlanan "yapı denetim sistemi" ile 976 bin bina, 6,8 milyon bağımsız bölüm denetlendi, 510 bin binanın ise denetimi sürüyor.

Yapı denetimiyle 1 milyona yakın bina depreme karşı güvence altına alındı!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde yapılan denetimlerde, ağır hasarlı ya da yıkık bina sayısı içinde yapı denetimli bina oranının yüzde 1 civarında olduğu tespit edildi

konut-ev-bina-aa-1504517.jpg

Başarılı yapı denetim sistemi uygulaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 22 yıl önce başlatılan "yapı denetim sistemi," Türkiye genelinde depreme karşı önemli bir güvence sağladı. Bu süre zarfında 976 bin bina ve 6,8 milyon bağımsız bölüm yapı denetimine tabi tutuldu. 510 bin binanın denetimi ise halen devam ediyor.

Ankaralılar bu adreste buluşuyor!TIKLA INSTAGRAM SAYFAMIZI TAKİP ET

Pilot uygulama ve genişletilmiş kapsam:

1999 Marmara Depremi'nin ardından 2001 yılında yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, özellikle deprem riski taşıyan İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Sakarya gibi illerde uygulanmaya başlandı. Pilot illerde elde edilen başarının ardından 2011'de tüm Türkiye genelinde yapı denetim sistemi uygulanmaya başlandı.

Denetim faaliyetleri ve başarı:

Bakanlık tarafından yürütülen denetim faaliyetleri, 81 ilde 2 bin 510 yapı denetim kuruluşu ve 399 laboratuvar ile gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, 22 yılda yaklaşık 976 bin bina ve 6,8 milyon bağımsız bölüm yapı denetimine tabi tutularak depreme dayanıklı konutlar oluşturuldu. Devam eden denetimlerle 510 bin binanın daha güvence altına alınması hedefleniyor.

Profesyonel denetim ekipleri:

Yapı denetim kuruluşlarının denetim faaliyetleri, 15 bin 277 denetçi mimar ve mühendis, 20 bin 504 yardımcı kontrol elemanı mimar ve mühendis ile laboratuvar kuruluşlarının denetim faaliyetleri ise 801 laboratuvar denetçisi mühendis ve 5 bin 493 deney yapan eleman ve 847 numune alma elemanıyla aktif bir şekilde sürdürülüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konuyla ilgili resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda:

"Yerinde Dönüşüm" projemize başvurular her geçen gün artarak devam ediyor. Bugün itibarıyla başvuru sayısı 175 bin 703'e ulaştı. Kahramanmaraş'ta da Yapım ve Dönüşüm Ofisine gelerek "Yerinde Dönüşüm" projemizi ayrıntılarıyla öğrenen vatandaşlarımız projemize başvuruyorlar." ifadeleriyle çalışmalarını sürdürdükleri belirtti.

kahramanmaras-deprem-aa-1996169.jpg

Depremlerden etkilenen illerde durum

Türkiye'nin deprem kuşağında bulunması nedeniyle yapı denetimi önemi bir kez daha kanıtlandı. 2011 Van Depremi ve sonrasındaki depremlerde, yapı denetimi geçiren binalarda herhangi bir yıkım yaşanmadı. Son olarak 2020 Elazığ-Sivrice ve İzmir-Seferihisar depremlerinde de denetlenen yapılar hasar görmedi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde yapılan denetimlerde, yapı denetimli bina oranının yüzde 1 civarında olduğu tespit edildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER