Toplumsal şiddet olaylarında yaşanan artış vatandaşların güvenlik endişesi yaşamasına neden olurken, uzmanlar yaşanan olayları değerlendirdi. Bozulan toplum yapısı ve aile dinamiklerine vurgu yapan uzmanlar insanların maddi olarak zenginleşirken ahlaki olarak fakirleştiklerini belirtti. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlardan ruh sağlığı yasasından medya okuryazarlığına kadar farklı pek çok öneride bulundular.
RUH SAĞLIĞA YASASI VE DİJİTAL OKURYAZARLIK DERSİ GÜNDEMDE!
Üsküdar Üniversitesinden Prof. Dr. Barış Erdoğan, suçluların Discord, Telegram, Instagram ve YouTube gibi platformda örgütlenerek propaganda yaptıklarına dikkat çekti. Erdoğan "Ancak asıl problem, özellikle ergenleri ve gençleri bu platformlara yönlendiren, bu suçları işlemeye iten toplumsal sebepleri ortadan kaldırmaktır. Öncelikli olarak okullarda dijital medya okuryazarlığı gibi dersler verilmeli. Gençlere toplum içinde onurlu bir şekilde yaşayabilecekleri maddi ve manevi imkanlar sunulmalı" dedi.
Sosyal psikolog Prof. Dr. Cem Şafak Çukur da bu konuda 'Ruh Sağlığı Yasası' çıkarılması gerektiğini söyledi. Çukur "Şiddete karşı, Aile ve Sosyal Hizmetler, Sağlık, Gençlik ve Spor, Adalet Bakanlığı ile valilikler aktif çalışma yürütüyor fakat hiçbiri bütüncül bir yaklaşıma dönüşmüyor. Ruh Sağlığı Yasası çıkarsa etrafında bir sistem oluşturulabilir. Aile, çocuk ile arasındaki bağı ve köprüyü sürekli açık tutması gerekiyor. Bazı rahatsızlık gruplarında ilaç verildiğinde bunların takibi yapılmalı. Sağlık sistemine, sosyal hekimlik veya ruh sağlığı hekimliği birimlerinin eklenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise insanların zenginleşirken ahlaki olarak fakirleştiklerini belirtirken gençlerin ve ergenlerin ise kimlik karmaşası yaşadıklarını belirtti. Sosyal medya platformlarına da konu hakkında çok iş düştüğünü belirten uzmanlar suç unsuru taşıyan tüm verilerin anlık olarak yetkililere zorunlu olarak iletilmesi gerektiği ifade edildi.