Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT)'e bu sene rekor seviyede yerli patent başvurusu yapıldı. Geride bıraktığımız 2024 yılına göre başvurular yükseliş göstererek, ilk kez 5 haneli rakamlara çıktı ve 10 bin 186'ya ulaştı.
TÜRKPATENT'te "Sınai Mülkiyet ve Müzik: Sınai Mülkiyetin Ritmini Hissedin" temasıyla Dünya Fikri Mülkiyet Günü etkinliği gerçekleştirilirken ortaya konulan veriler Türkiye'nin fikri mülkiyet konusunda ulaştığı noktayı da gözler önüne serdi.
TASARIMLAR MİLLETİN GELECEĞİNİN TEMİNATI
Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ile TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak da katıldı.
Gönüllü, burada yaptığı konuşmada, müziğin farklı notaların uyumuyla evrensel dil oluşturduğu gibi fikri mülkiyetin de farklı fikir, buluş ve tasarımların korunup geliştirilmesiyle yeniliğin ve kalkınmanın evrensel ritmini oluşturduğunu söyledi.
Bu ritmin ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli melodilerden biri olduğunu belirten Gönüllü, "İçinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağında AR-GE ve inovasyon insanoğlunun sınırsız potansiyelini ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürmenin anahtarıdır. Bir fikir, buluş, marka ve tasarım sadece bireylerin veya kurumların değil, aynı zamanda milletin geleceğinin de teminatıdır." dedi.
TARİHİ BAŞARILARIN ALTINA İMZA ATTIK
Gönüllü, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hedeflerinin teknoloji tüketen değil üreten, takip eden değil öncü olan bir Türkiye inşa etmek olduğuna dikkati çekerek, bu vizyonun önemli noktalarından birinin de güçlü bir fikri mülkiyet ekosistemi olduğunu ifade etti.
Üniversitelerin patent başvurularındaki payının arttığına dikkat çeken Bakan Yardımcısı Gönüllü, konuşmasının sona ermesiyle birlikte "IP öncüsü" öğrencilere teşekkür belgelerini tek tek takdim etti.