Türkiye'nin üniversite mezunlarında yurt dışına beyin göçü oranı arttı

Devletlerin devamlılığını sağlayabilmesi adına insan gücü olduğu kadar beyin gücü de büyük önem taşıyor. Yetiştirilen donanımlı gençlerin hayatlarını başka ülkelerde devam ettirmesi ve bilgilerini oralarda değerlendirmesi ayrıldıkları yerler için büyük sorunlara neden oluyor.

Türkiye'nin üniversite mezunlarında yurt dışına beyin göçü oranı arttı

Beyin Göçü denilen tabir, ülkelerin yetiştirdiği bilgili insanların başka ülkelere gitmesi olarak tanımlanıyor. Profesörler, akademisyenler, doktorlar, teknoloji konusunda bilgili isimler ve çok daha fazla kişinin yurt dışına gitmesi ülkeler için büyük kayıplar olarak nitelendiriliyor.

Türkiye'de özellikle son yıllarda gençlerde yurt dışına gitme oranındaki artış bu durumun ne boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Konu ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu da bir veri paylaşarak eğitimli gençlerin yurt dışına gidişinde yaşanan yükselişi gösterdi.

Türkiye'nin üniversite mezunlarında yurt dışına beyin göçü oranı arttı

DONANIMLI GENÇLER GELECEĞİNİ YURT DIŞINDA ARIYOR

Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, 2021-2023 adlı veride, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranının 8 yıllık süredeki değişiminden bahsedildi. 2015 yılında yüzde 1,6 olan göç oranı 2023 yılında yüzde 2'ye yükseldi.

En çok göç yapan mezunlar ise Moleküler biyoloji ve genetik bölümünden oldu. Bu bölümü Biyomühendislik ve İşletme mühendisliği takip etti. Mezunların en çok gittiği ülkeler sıralaması ise Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Birleşik Krallık şeklinde oldu.

Türkiye'nin üniversite mezunlarında yurt dışına beyin göçü oranı arttı - Resim : 2

Türkiye'de beyin göçünü önleme konusu sık sık gündeme geliyor. Gençler ve mesleklerinde üst düzeye ulaşmış insanlar toplumsal gerilim ve geçim derdi gibi konulardan dolayı yurt dışına gitmeyi tercih ediyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER