Türkiye'nin geleceği için tehlike çanları çalıyor! Yaşlanma sürecine girildiği açıklandı

Yakın bir dönemde siyasiler tarafından da dile getirilen ülke nüfusunda yaşanan olumsuzlukların ciddi boyuta ulaştığı öğrenildi. Genç bir nüfusa sahip olduğu ifade edilen Türkiye için bu durumun artık tarihe karıştığı şeklinde yorumlar yapılmaya başlandı.

Türkiye'nin geleceği için tehlike çanları çalıyor! Yaşlanma sürecine girildiği açıklandı

ANKARA (AA) - 90 Milyona doğru adım adım giden Türkiye nüfusu yıllar boyunca artma grafiğinde bulunmasına rağmen içinde yaşadığı değişimler ile ilerleyen dönemler için tedirgin etmeye başladı. Konu hakkında pek çok isimden durumun ciddiyetini gösteren açıklamalar gelerek bu konu hakkında çalışmalar yapılmasının gerektiği vurgulandı.

“VAROLUŞSAL TEHDİT”

Konu ile ilgili uzmanlar bu konuyu sıklıkla dile getirirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'da bu konu hakkında konuşarak, kendilerinin de bu konuda rahatsız olduğuna işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Nüfus artış hızımız, nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2.1’in altına, 1.51’e düşmüştür. Bu Türkiye için varoluşsal bir tehdittir” demişti.

"TÜRKİYE ARTIK GENÇ DEĞİL"

Konuyu bilimsel olarak inceleyen isimler ise yaklaşan tehlikeyi rakamlar ile gözler önüne serdi. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmet Koç nüfusumuzda yaşlılık oranının giderek arttığını söyledi. Prof. Dr. Koç “2050'ye kadar yaşlı nüfusumuzun yüzde 15'i aşması bekleniyor. Bu, nüfusun yaşlanması demek. Ortanca yaşımız da 33'e yükseldi. Bu, ülkemizin iyiden iyiye yaşlanma sürecine girdiğini gösteriyor. Türkiye'yi artık genç bir nüfus olarak kabul etmek mümkün değil” dedi ve ülkenin geleceğinin sıkıntıda olduğunu vurguladı.

İlerleyen yıllarda daha fazla etkisinin görülmesinin beklenildiği konu hakkında yeni açıklamalar gelmesi bekleniyor. İlgili isimler gerekli kurumların bu konu hakkında adımlar atması gerektiğini dile getiriyor.

SONRAKİ HABER