Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta su seviyesi dibi gördü

Türkiye'nin en uzun Nehri ve önemli bir su kaynağı olan Kızılırmak kuraklık ile mücadele ediyor... Nehir, son zamanların en düşük su seviyesini gördü. Bölgede yaşayan çiftiler, su kıtlığı nedeniyle üretim yapamadıklarından şikayetçi...

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta su seviyesi dibi gördü

Kıtıkkale'de yer alan ve Türkiye'nin en uzun nehri olan bilinen Kızılırmak Nehrii büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Nehirdeki su seviyesi oldukça düştü.

SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE ULAŞTI
Türkiye'nin en uzun ırmağı Kızılırmak, kuraklığın etkisiyle alarm veriyor. Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğup Samsun'un Bafra ilçesinden Karadeniz'e dökülen ırmağın Kırıkkale kesimindeki su seviyesi, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle hızla düştü.Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta su seviyesi dibi gördü

Bir zamanlar coşkuyla akan Kızılırmak'ın bazı bölgelerde yatağı yürüyerek geçilebilir hale geldi. Su kaybı, bazı bölgelerde adacıkların oluşmasına sebep olurken, havadan çekilen görüntüler kuraklığın boyutunu gözler önüne serdi.

ARAZİLER KURAK DURUMDA
Kuraklık, yalnızca doğal yaşamı değil, tarımsal üretimi de ciddi şekilde etkiliyor.

Artan sıcaklık ve azalan yağışlar, yer altı su kaynaklarını tükenme noktasına getirdi.
Tarımsal sulama için daha derin sondaj kuyuları açmak zorunda kalan çiftçiler, suya ulaşmanın her geçen gün zorlaştığını belirtti.

Yukarımahmutlar köyünde çiftçilik yapan Halil Yurdakul, "Önceden 20 metreden su çıkıyordu, şimdi 100 metreye kadar sondaj vuruyoruz. Yonca, fasulye, salatalık, kelek ekiyorduk ama şu anda araziler kurak durumda. 150 hanenin 100'ü tarımla geçiniyordu, artık ekim yapamıyoruz. Allah yardımcımız olsun" dedi.Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta su seviyesi dibi gördü - Resim : 2

SONDAJ KAZIYORUZ AMA SU ÇIKMIYOR
Bir başka çiftçi Batuhan Yurdakul ise toprağın artık verim vermediğini belirterek, "Bir yıl buğday ekiyoruz, bir yıl tarlayı boş bırakıyoruz. Eskiden 7 metrede su bulunurdu, şimdi 100 metre sondaj kazıyoruz ama su çıkmıyor" diye konuştu.

Ömer Yönay da eskiden bu kadar gübreye ihtiyaç duymadıklarını ifade ederek, "Eskiden ekinler kendiliğinden büyürdü, şimdi yağmur yağmazsa diye erkenden gübre atıyoruz" şeklinde konuştu.

Kuraklık, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Tam bu noktada alınan bireysel önlemler dışında devletin izlediği tasarruf ve koruma politikaları da büyük önem arz ediyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER