Türkiye'nin deprem haritası güncelleniyor! Tüm bildiklerini unutun haritalar yeniden şekillenecek

Türkiye'nin bir deprem bölgesinde bulunması nedeniyle fay hatları ile ilgili olarak sıklıkla incelemeler yapılıyor. Son olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ili etkilemesi üzerine harekete geçen yetkililerden bir son dakika açıklaması geldi.

Türkiye'nin deprem haritası güncelleniyor! Tüm bildiklerini unutun haritalar yeniden şekillenecek

Türkiye, deprem bölgeleri içerisinde yer alıyor. Yaşanan depremlerin yıkıcı boyutu da yanlış yapılaşma ve zayıf yapı stokunun olduğu bölgelerde etkisini gösteriyor. Son olarak 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem tam 11 ili etkilemiş ve 50 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Yetkililer beklenen Marmara depreminin yıkıcı boyutunun çok daha büyük olacağını söylerken yeni bir açıklama geldi. TÜBİTAK öncülüğünde diri fay ve fay segmentleri üzerinde çalışmalar yürütüleceği "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın da güncelleneceği bildirildi.

"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" imza töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Yücel Yılmaz'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. TÜBİTAK'ın paydaş kuruluşlarla ortaklaşa yürüttüğü deprem araştırmalarının açıklandığı törende, üniversite rektörleri ve araştırmacılar da yer aldı.

DİRİ FAYLARIN GEOMETRİLERİ ORTAYA KONULACAK

Platform, Türkiye diri faylarının paleosismolojik özelliklerini inceleyerek, bulundukları bölgeler için yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarını ortaya koymak amacıyla oluşturuldu. Önceliği belirlenmiş diri faylarla fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli çalışmaların yürütüleceği ve diri fayların geometrilerinin ortaya konulacağı platformla, tekrarlanma periyotlarının belirlenmesi, son yüzey kırılmasının tarihlendirilmesi, kayma hızı verisinin elde edilmesi, her bir depremdeki ortalama kayma miktarının ve çok segmentli kırılma senaryolarına bağlı olarak oluşabilecek tahmini en büyük deprem büyüklüğünün belirlenmesi hedefleniyor. Proje sonucunda elde edilecek çıktılarla nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde, olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarının uğrayacağı deprem zararları en aza indirilecek.

turkiyenin-deprem-haritasi-guncelleniyor-tum-bildiklerini-unutun-haritalar-yeniden-sekillenec.jpg

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI GÜNCELLENECEK

Kurumların veri tabanlarının geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışma, AFAD tarafından oluşturulan "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncellenmesinde kullanılabilecek önemli bir veri kaynağı olacak. Elde edilen bilimsel ve teknik veriler Türkiye'de yatırım projelerinin ve yerleşim alanlarının planlanmasında organize sanayi bölgelerinin yer seçiminde, ulaşım ve enerji nakil hatları gibi altyapı projelerinde ilgili kurumlara önemli bir rehber olacak.

turkiyenin-deprem-haritasi-guncelleniyor-tum-bildiklerini-unutun-haritalar-yeniden-sekillenece.jpg

Platform kapsamında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin (TÜBİTAK MAM) proje yöneticiliğinde, 14 üniversite ve MTA yürütücülüğünde, 19 üniversite ve 3 kamu kurumundan 100'den fazla bilim insanı ve araştırmacı katılımıyla, toplam 19 iş paketiyle 2 yıl boyunca çalışmalar gerçekleştirilecek. 150 kişilik araştırmacı ve bursiyer ekip tarafından yürütülecek proje kapsamında çok sayıda lisansüstü öğrenci yetiştirilecek.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER