Türkiye'de kaç tane büyükşehir var, Büyükşehir olmak için hangi şartlar gerekiyor?

Düzce'nin 1999 yılında il olması ile beraber o zamandan bu zamana kadar Türkiye'nin 81 ili olmaya devam etti. Bazı illerin farklı başlıklarda diğer illere kurduğu üstünlük şehirler arasında statü farkı oluşmasına neden oldu.

Türkiye'de kaç tane büyükşehir var, Büyükşehir olmak için hangi şartlar gerekiyor?

Milyonlarca insanın yaşadığı ülkemizde toplumsal düzenin sağlanması adında farklı başlıklarda yönetim kademeleri oluşturuldu. Şehirler için en üst yönetim şekli ise nüfusuna göre belediye ya da büyükşehir belediyesi oldu.

Büyükşehir Belediyelerinin almış olduğu yatırım, destek, tesis ve projelerle cazibe merkezi oluşları gibi etkenler diğer illerinde bu konuda istekli olmasını beraberinde getirdi.

BÜYÜKŞEHİR OLMA ŞARTLARI

Bir şehrin büyükşehir belediyesi olabilmesi için bazı şartları karşılaması gerekiyor. Konu ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığının 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu Madde 4'te şu ifadeler yer alıyor;

"Belediye sınırları içindeki ve bu sınırlara en fazla 10.000 metre uzaklıktaki yerleşim birimlerinin son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 750.000'den fazla olan il belediyeleri, fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir"

KAÇ TANE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VAR?

Ülkemizde en son 2013 yılında Ordu, Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahip olmuştur. Şu anda 30 Büyükşehrin olduğu Türkiye'de bu statüye sahip şehirler şu şekilde;

"Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van"

Nüfusun artması ve yeni yerlerin oluşması sık sık bu tarz konuları gündeme getiriyor. İlçe olan bir çok yer il olmak isterken il olan yerlerde bir üst statüye sahip olmak isteyebiliyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER