Türkiye'de İran için 1 Günlük Milli Yas ilan edildi! Milli yasta edilince ne olur, milli yasta okullar tatil olur mu, milli yas ne işe yarar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazası ile hayatını kaybetmesi sonrasında Türkiye'den manevi anlamda önemli bir hamle geldi. Edinilen bilgiye göre ülkemizde yas ilan edilmesi kararı alındı.

Türkiye'de İran için 1 Günlük Milli Yas ilan edildi! Milli yasta edilince ne olur, milli yasta okullar tatil olur mu, milli yas ne işe yarar

Türkiye'nin komşusu olan ve Ortadoğu'da yaşanan gerginliklerin başında yer alan İran, Cumhurbaşkanının hayatını kaybetmesi ile sarsıldı. Olayın ilk anından itibaren İran'a desteğini dile getiren Türkiye arama çalışmalarına Akıncı SİHA ile destek verdi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybetmesinin resmileşmesinin ardından başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bir çok isimden İran'a taziye mesajları gelmişti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte önemli devlet adamlarını aynı helikopter kazasında kaybeden İran ile ilgili ülkemizden bir destek hamlesi daha geldi.

Yaşanılan helikopter kazası sonrasında Türkiye İran için 1 günlük milli yas ilan etti. Bu gelişmenin ardından vatandaşlar milli yasta nelerin yapılıp yapılmadığını araştırmaya başladı.

MİLLİ YAS NEDİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gündür.

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

MİLLİ YASTA NE YAPILIR?

Yas döneminde TBMM ve Anıtkabir hariç tüm kurumlarda bayraklar yarıya iner. Bu dönemde kutlama eğlence gibi etkinlikler olmaz. TV ve radyo kanallarında yayınlarda ertelemeler ya kısıtlama durumları yaşanabiliyor. Ülke genelinde eğlenceden uzak bir matem havası yaşanıyor.

Bu dönemlerde okul ve iş hayatında bir tatil kararı verilmez. Hayat normal şekilde devam eder.

Türkiye en son Ekim ayında Milli Yas ilan etmişti. O dönem Gazze nedeniyle alınan yas kararı 3 gün sürmüştü

SONRAKİ HABER