Türkiye Kamu-sen’in çalışması olan "Türk ve Türkiye Yüzyılı için Kamu Personel Rejimi Önerisi" raporu için bir tanıtım toplantısı yapıldı. Bu raporda kamu personel rejiminde yeniliklere dikkat çekildi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci tarafından gerçekleştirilen sunumda Türkiye Yüzyılı misyonuna uygun olarak kamuda da yeni bir kamu personeli rejimine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Yapılması gerekenleri açıklayan Önder Kahveci bu konuda üzerinde hassasiyetle durulması gereken konuları sıraladı. Kamuda güvencesiz istihdam olmamasını belirten Kahveci ayrıca emekli memurların maaşlarında da düzenlemeye gidilmesini istedi.
Bu yılın "Aile Yılı" olarak ilan edildiğini hatırlatan Kahveci, bu yılın amacına uygun olarak aileyi destekleyecek politikalar benimsenmesini, atamalarda aile birliğinin esas alınmasını, doğum yardımı, eş yardımı, çocuk parası gibi ödemelerin artırılmasını, bir ev kurmaya yetecek düzeyde evlenme yardımıyla evliliklerin teşvik edilmesini, kreş ve yaşlı bakım evleri aracılığıyla Türk aile yapısının korunmasına katkıda bulunulmasını istediklerini söyledi.
- "Yeni hizmet sınıfı ihdasına gidilmeli"
Kamu hizmetlerinin çeşitliliğinin artması, mesleki gereklilik ve personelin niteliklerinin yükselmesine paralel olarak yeni hizmet sınıfı ihdasına gidilmesi gerektiğini bildiren Kahveci, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin, genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesi talebini dile getirdi.
666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bütün kurumlardaki aynı unvanlı maaşların eşitlendiğini ama adaletin bozulduğunu ifade eden Kahveci, "Kamu çalışanlarını yoksulluk sınırının altında maaş almaktan kurtaracak temel ücret düzenlemesine geçilmeli, temel ücret, yoksulluk sınırı olarak belirlenecek şekilde her personelin, buna ek olarak görevinin gerektirdiği eğitim durumu ve sahip olduğu yetkinlik nispetinde tazminattan ve durumuna uygun sosyal yardım sisteminden faydalanması sağlanmalıdır." diye konuştu.
Bir süre önce yılın ilk enflasyon verisinin açıklandığını anımsatan Kahveci, memurlara ilk 6 ay için verilen yüzde 6'lık zammın, yılın ilk ayında ortaya çıkan yüzde 5'lik enflasyonla eridiğini ifade etti. Bu durumda memur ve emeklilerin alım gücünün 2024 yılının bile gerisine düştüğüne işaret eden Kahveci, "Çalışanların ekonomik dalgalanmalardan etkilenmesini en aza indirecek bir ücret sistemi gerektiğine inanıyoruz. Her şeyden önce memurlara ve emeklilere ek zam verilmesi, üzerine refah payı eklenerek alım gücünün yükseltilmesi ve enflasyon farkının da aylık olarak maaşlara yansıtılması yani eşel mobil sistemi yoluyla dönem içinde maaşların erimesinin önüne geçilmesi talebimizi Sayın Bakanımıza huzurlarınızda bir kere daha iletiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Türk ve Türkiye Yüzyılı için Kamu Personel Rejimi Önerisi" raporu büyük ilgi çekti. Ortaya konulan önerilerin hükümet birimlerince değerlendirileceği kaydedildi. Yapılan çalışma ile ilgili olarak ilerleyen dönemlerde yeni gelişmeler olabilecek.