Türkiye için yeni salgın alarmı duyuruldu! Pıhtı atma salgını nedir, tehlikeli mi, belirtileri nelerdir?

Son dönemde covid salgının ardından gündeme gelen pıhtı atma salgını gündeme gelmeye başladı. Bunun ardından konu hakkında merak edilenler araştırılmaya başlandı.

Türkiye için yeni salgın alarmı duyuruldu! Pıhtı atma salgını nedir, tehlikeli mi, belirtileri nelerdir?

Geçtiğimiz senelerde dünya genelinde hayatımıza giren koronavirüs salgının ardından son günlerde Türkiye'yi korkutacak yeni bir salgının daha gündeme geldiği öğrenildi. Bu kapsamda pıhtı atma vakalarının son zamanlarda artış gösterdiği ifade edildi. Bu çerçevede vatandaşlar tarafından da salgın hakkında merak edilenler aynı oranda artmaya başladı. Peki pıhtı salgını nedir, tehlikeli midir?

PIHTI ATMA NEDİR?

Pıhtı atmayı bir nedene bağlamak doğru değildir. Bu nedenle uzmanlar tarafından birkaç neden üzerinde durulmaktadır. Yapılan açıklamalara göre pıhtı atma kan damarlarındaki tıkanıklık nedeni ile meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte yapılan tanıma göre vücut bir yara aldığı zaman, o yaralı bölgenin kapatılması için pıhtı isimli yoğun ve kalın kan dokusunun devreye girmesi olarak da tanımlanmaktadır.

Başlıca nedenlerine baktığımız zaman ise pıhtı salgının genellikle hareketsiz kalma, hormonal değişiklikler, hızlı kilo alımı ve bazı ilaçların etki edebileceği ifade edildi.

PIHTI ATMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Salgın ihtimalinin üzerinde durulmasının hemen ardından vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında pıhtı atma durumunun nasıl tespit edileceği yani belirtilerinin neler olduğu konusu yer aldı. Bu çerçevede uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre belirtiler şu şekilde verildi;

- Bacaklarda ağrı, şişlik veya hassasiyet
- Nefes darlığı veya göğüs ağrısı
- Vücudun kızarması
- Kızarıklık ve sıcaklık hissi
- Ani baş ağrıları veya migren atağı
- Hızlı kalp atışı veya bayılma

TÜRKİYE'DE PIHTI SALGINI VAR MI?

Konu hakkında özellikle de sosyal medyada merak edilenlerin artmasının ardından Sabah'ta yer alan habere göre Mevlüt Tezel, “Pıhtı atma salgını mı var?” başlığı altında isimli köşe yazısında salgının olup olmadığı konusunda şu ifadelere yer verdi;

“Meslektaşım, yaş, cinsiyet fark etmediğini, düzenli spor yapanlarda bile 'pıhtı atma'nın arttığını ve bunun salgın haline gelebileceğini söylüyordu.

Bunun nedenini sorduğumda ise "Covid aşısı oldun mu?" diye sordu.

Evet, iki BioNTech aşısı olmuştum.

Yoksa aşı karşıtları haklı mıydı?

Haklı olsalar bile tüm dünyanın kapandığı, salgının delice yayıldığı dönemde aşılara kurtarıcı gözüyle baktık. Başka çaremiz yoktu.

Dün internette bu konuyla ilgili bir habere rastladım. Haberde "Yalçın Yelence, Pakize Suda, Sadullah Celen hayatını kaybetti...

Avukat Celal Ülgen, AKP'li Taner Yıldız, Popstar Mehtap, Sırrı Süreyya Önder, Kadir İnanır hastanelik oldu...

Hepsinin ardında aynı sebep var: Pıhtı atması" yazıyordu”

Bunun ardından Sağlık Bakanlığı tarafından ise bahsedilen Pıhtı Salgını hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER