Türkiye 30 Ağustos zaferinin 102. yıl dönümünü kutluyor

Yüzyıllar boyunca savunma politikası uygulayan ve sürekli geriye doğru çekilen Türk Milleti düşmanı yurdundan kovmak için harekete geçmişti. Yunan ordularını Anadolu'dan çıkarmak için başlatılan Büyük Taarruz 30 Ağustos günü zaferle sonuçlanmıştı.

Türkiye 30 Ağustos zaferinin 102. yıl dönümünü kutluyor

Osmanlı Devletinin son dönemlerindeki zayıflığı ve çaresizliği düşman devletlerin işine gelmiş, verimli ve bereketli topraklar farklı devletlerin işgaline uğramıştı. Tarihi boyunca başka devletlerin esareti altına girmeyen Türk milleti ise bu duruma karşı bölgesel ayaklanmalar ile karşı koymaya başlamıştı.

Daha sonrasında ülkenin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olacak olan Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Anadolu topraklarına gelerek Milli Mücadele ateşini yakmıştı. Aradan geçen yıllarda olumlu sonuçlar alınmış, kurulan ordu düşmanlara karşı üstünlük kurmuştu.

Türkiye 30 Ağustos zaferinin 102. yıl dönümünü kutluyor

DÜŞMAN ORDULARI YENİLGİYE UĞRATILDI

26 Ağustos 1922 günü ise ülke tarihinin dönüm noktalarından birisi yaşanmış ve Türk Ordusuna düşmana karşı taarruza geçme talimatı verilmişti. Bizzat Atatürk'ün yönettiği ordu Yunan kuvvetlerini kovalaya kovalaya şehirleri düşman işgalinden kurtardı.

30 Ağustos günü Büyük Taarruz zaferle sonuçlandı. Bu tarih 1923'te kurulan Cumhuriyet sonrasında Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başladı. Üzerinden 102 yıl geçen bu tarihi savaş ve elde edilen bağımsızlık yurdun dört bir yanında coşku ile kutlanılıyor. Her yaştan vatandaş kutlamalara katılarak heyecanı aile ve sevdikleri ile paylaşıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER