Türk Tohumculuk Sektörü, 1 milyar dolarlık ticaret hedefine koşuyor!

Her yıl dünya tarımını Antalya’da buluşturan Growtech, arge desteğiyle verimlilik ve ihracattaki hedefini her yıl büyüten Türk tohumcularının uluslararası arenadaki yeni başarı hikayelerine ev sahipliği yapıyor.

Türk Tohumculuk Sektörü, 1 milyar dolarlık ticaret hedefine koşuyor!

Her yıl dünya tarımını bir araya getiren Growtech Fuarı, Türk tohumcularının uluslararası arenadaki başarı hikayelerine ev sahipliği yaparak sektörün verimlilik ve ihracat hedefini artırmaya devam ediyor.

Türk tohumculuk sektörü, çeşitlilik artışı ve AR-GE desteğiyle her yıl büyümeye devam ediyor. 2022'de 609 milyon dolarlık dış ticaret hacmi oluşturulurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı %173'e yükseldi.

ankara-2023-08-17t100335-505.jpg

Çeşit sayısı ve üretim miktarları

Çeşit sayısındaki artışla birlikte tohumluk üretim miktarları da hızla artış gösterdi. Tarla bitkilerinde 5,300, sebzelerde 7,378, meyve ve asmada 1,822 olmak üzere toplam 14,500 tescilli çeşit bulunuyor. Üretim miktarlarının artışı ticarete yansıyarak 2022'de 609 milyon dolarlık dış ticaret hacmi oluşturdu.

Ankaralılar bu adreste buluşuyor!TIKLA INSTAGRAM SAYFAMIZI TAKİP ET

Çeşit sayısındaki artışa paralel olarak tohumluk üretim miktarlarının da hızla yükseldiğine dikkat çeken Akcan, “2022 yıl sonu itibarıyla 1.361.336 ton sertifikalı tohumluk, 137.1 milyon adet meyve fidanı, 2 milyon adet asma fidanı, 91 milyon adet çilek fidesi, tahminen 6 milyar adet sebze fidesi ve 2 milyar adet süs bitkisi üretilmiştir. Üretim miktarlarındaki bu olumlu gelişmeler ticarete de yansımış ve 2022 yılında 609 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi oluşmuştur. İthalat ile ihracat arasındaki denge hızla ihracat lehine gelişmeye başlamış ve 2018 yılında sektör ilk defa ithalattan daha fazla ihracat yapmış ve bu oran %108 olmuştur. 2022 yılında ise ihracatın ithalatı karşılama oranı %173 olmuştur. 2018 yılında sektör ilk defa ithalattan daha fazla ihracat yapmış ve bu oran %108 olmuş, 2022 yılında ise %173’e yükselmiştir” diye konuştu.

Gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar ışığında tarımda ve tohumculuk sektöründe verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramlarının öne çıktığını kaydeden Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda en önemli konu bitki ıslahı çalışmaları, tohum bilimi ve tohum teknolojileri alanında yapılan araştırmalar ile çeşit geliştirme çalışmalarıdır. Bu anlamda ihtiyaç ise; yüksek verimli, kaliteli, stres şartlarına, hastalık ve zararlılara dayanıklı, tüketim tercihlerine uygun çeşitlerdir. Ancak bu çalışma, önemli olduğu kadar da zor, büyük yatırım gerektiren ve uzun zaman alan bir faaliyettir. Bu nedenle öncelikle çeşit geliştirme çalışmaları olmak üzere tohum bilimi ve tohum teknolojileri alanındaki AR-GE faaliyetleri desteklenmelidir”

ankara-2023-08-17t100343-454.jpg

Dünya tohum ticaretinde yükseliş

Türkiye, dünya tohum ticaretinde 11. sırada yer alıyor. 1970'lerin sonunda 1 milyar dolar seviyesinde olan tohumluk ticareti, günümüzde hızla artarak 10.5 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin tohumluk ticareti de 0.75 milyar dolarla 11. sıradadır.

1970’li yılların sonunda yaklaşık 1 milyar ABD doları civarında olan uluslararası tohumluk ticareti, 1980’li yılların ortasından itibaren hızla artmaya başladığı bilgisini de veren Akcan, “2012 yılı itibarıyla uluslararası toplam tohumluk ticareti yaklaşık 10,5 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Bu artış trendi günümüzde hâlen aynı hızda devam etmekte olup, uluslararası tohumluk ticaretinin en önemli iki ayağı AB ülkeleri ve ABD’dir. Bugün itibarıyla dünya toplam tohumluk üretim değeri, yaklaşık 50 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmede ilk sıralarda ABD (12 milyar $), Çin (10 milyar $ ), Fransa (2,8 milyar $), Brezilya (2,1 milyar $) ve Kanada (2 milyar $) yer almaktadır. Ülkemiz ise 0,75 milyar $ ile bu sıralamada 11. sırada yer almaktadır” diye konuştu.

ankara-2023-08-17t100442-529.jpg

Growtech fuarının rolü

Her yıl düzenlenen Growtech Fuarı, tohum ve fide firmalarının uluslararası iş bağlantılarını artırmalarına yardımcı oluyor. Türk tohumcuları, fuar sayesinde ticari bağlantılarını artırırken, sektörün global arenası haline geliyor.

Özellikle tohum ve fide firmalarının geçtiğimiz yıl Growtech fuarında önemli iş bağlantılarına imza attıklarını kaydeden Savaş Akcan, şöyle devam etti: “Fuar sayesindegeleceğe yönelik iş bağlantıları kurduk ve daha önce temelini attığımız bağlantıları ilerletme imkânı bulduk. Üyelerimiz alım heyeti program ve ziyaretlerinden de etkin olarak faydalandılar. Ben bu yıl datohumculuk ve diğer sektör paydaşlarının yeni iş birliklerine imza atacaklarına inanıyorum.Growtech Fuarı firmalarımızın ticari bağlantı sayısını artırıyor ve mevcut bağlantıların kapsamını genişletiyor. Fuar, sektörümüzün global arenası konumuna geldi”

ankara-2023-08-17t100411-410.jpg

Gelecek hedefleri

Türk tohumculuk sektörü, genetik çeşitlilik ve verimlilik konularında uluslararası arenada daha üst sıralara çıkmayı hedefliyor. Sektörün gelişimini destekleyen kamusal ve özel sektör politikalarıyla büyümeye devam edeceği öngörülüyor.

Fuarın her geçen yıl yeni katılımlarla güçlendiğini kaydeden Engin Er, sözlerine şöyle devam etti:

“Fuarın milli katılımlarla zenginleşmesi bizleri çok memnun ediyor. Her geçen yıl ulusal ve uluslararası katılımcı sayımız artıyor. Geçtiğimiz yıl 27 ülkeden katılımcıları ağırlamıştık. Bunun yanı sıra; Almanya, Hollanda, İspanya, Fransa, Afrika, Çin ve Güney Kore milli katılım ile Growtech’te uluslararası tarım sektörü profesyonelleri ile bir araya gelmişti. Çin, özellikle pandemi sonrasında tekrar büyüme atağı gerçekleştirdi. Growtech’e katılan 120’den fazla ülkeden gelen ziyaretçileri ile birlikte Çin, dünya tarımına Growtech aracılığıyla ulaşmayı hedefliyor. Çin, 100’e yakın firmasıyla Growtech 2023’e adeta damgasını vuracak. Fuara uluslararası firmaların talebi artarak devam ediyor. Almanya, İspanya, İtalya, Çin, Hollanda ve Güney Kore milli katılımla Growtech’te 2023 yılında da boy gösterecek”

Ulusal ve uluslararası iş birlikleri:

Growtech Fuarı, her yıl ulusal ve uluslararası katılımcı sayısını artırarak büyüyor. Çeşitli ülkelerin milli katılımları sayesinde sektör profesyonelleri bir araya gelerek iş birliklerini geliştiriyor. Fuar, Türk tohumculuk sektörünün global alandaki etkisini artırıyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER