TİGEM İşletmeleri hububat üretiminde rekor kırdı! 392 bin ton mahsul hasat edildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı işletmelerde 392 bin ton hububat üreterek tüm zamanların hububat üretim rekorunu kırdıklarını açıkladı.

TİGEM İşletmeleri hububat üretiminde rekor kırdı! 392 bin ton mahsul hasat edildi

TİGEM, sahip olduğu gen kaynakları, arazi büyüklüğü, deneyimi ve teknolojisi ile Türkiye'nin sertifikalı tohum üretiminde öncü bir rol üstleniyor. Özellikle hububat ve yem bitkileri gibi ürünlerin tohumculuğunun geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasında büyük katkı sağlayan TİGEM, Türkiye'nin bitkisel üretimini artırmayı ve çeşitlendirmeyi hedefliyor. TİGEM, yetiştirdiği tohumluk ve benzeri ürünleri çiftçilere dağıtarak ürün kalitesini yükseltmeye yardımcı oluyor.

aw027641-01.jpg

Toplamda 392 Bin Ton Hububat Mahsulü

2022 yılında TİGEM'e bağlı 15 işletmede başta buğday olmak üzere arpa, tritikale ve yulaf cinsleriyle hububat ekimi gerçekleştirildi. Bu ekimin sonucunda 903 bin 331 dekar buğday, 99 bin 219 dekar arpa, 16 bin 482 dekar tritikale ve 2 bin 369 dekar yulaf olmak üzere toplamda 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili alanın hasadı tamamlandı. Toplamda 392 bin ton hububat mahsulü elde edilerek geçen yıla göre yüzde 28 oranında artış sağlandı. Önceki yıl 306 bin ton sertifikalı hububat mahsulü üretilmişti.

Hasat edilen hububat mahsulü, TİGEM'in modern tohum hazırlama tesislerinde sertifikalı tohumlara dönüştürülerek 2023 yılı güzlük ekim sezonunda çiftçilere sunulacak.

"Çok kıymetli ve fonksiyonel bir konuma sahip"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TİGEM'in 392 bin tonluk hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu belirterek:

"TİGEM işletmelerimiz tarımsal üretim açısından çok kıymetli ve fonksiyonel bir konuma sahip. Bu işletmeler, sertifikalı tohum ve üstün vasıflı damızlık gibi materyallerin üretim ve dağıtımındaki etkin rolüyle tarımdaki iyileştirme çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor. Aynı zamanda, işletme nitelikleri ve modernizasyonuyla da tarım sektörüne bir rol model görevi üstleniyor. 2022 yılında 140 bin ton sertifikalı hububat tohumu üreten TİGEM işletmelerimiz, 2023 yılında bu rakamı daha da yukarıya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

"Türkiye’nin başarısıdır"

Bakan Yumaklı ayrıca, son 20 yılda sertifikalı tohum kullanımının artmasıyla yurt içi üretimde büyük artışlar yaşandığını ve sertifikalı tohumların yüzde 97'sinin yerel olarak üretildiğini belirtti. Türkiye'nin sertifikalı tohumluk ihracatının ithalatı karşılama oranının da önemli ölçüde yükseldiğine dikkat çekti:

"Sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002 yılında yüzde 31 iken 2022 yılında yüzde 137’ye yükseldi. Dolayısıyla söz konusu bu başarı, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar Türkiye’nin başarısıdır. Bu başarının öncülerinden birisi de hiç şüphesiz TİGEM’dir."

Haberankara.com

SONRAKİ HABER