Temmuz Aralık dönemi bedelli askerlik ücretleri belli oldu!

Vatani görevini bedelli olarak yerine getirmek isteyen binlerce vatandaş için Temmuz -Aralık dönemi bedelli askerlik ücretleri belli oldu.

Temmuz Aralık dönemi bedelli askerlik ücretleri belli oldu!

Temmuz Aralık dönemi bedelli askerlik ücretleri belli oldu! - Vatani görevlerini kısa süre içerisinde tamamlamak isteyen vatandaşlar bedelli askerliğe dair tüm ayrıntıları merak ediyor.

Bedelli askerlik denilince ilk akla gelen sorular arasında ise fiyatı yer alıyor. Son olarak konu ile ilgili bir güncelleme geldi ve bedelli askerlik ücretleri belli oldu.

Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağı haftalar öncesinden duyurulurken, bedelli askerlik yapmayı planlayan gençler 140 bin lira gibi bir ücretle karşı karşıya kalacağı iddia edilmişti. Fakat memur maaşlarına yapılan seyyanen zam, memur maaş katsayısına dahil edilmemişti bu nedenle de memur maaş katsayısı yüzde 17.55 oranında atmıştı.

Son olarak ocak-haziran döneminde 104 bin 84 TL olan bedelli askerlik ücreti, temmuz-aralık dönemi için 122 bin 350 lira 80 kuruşa çıkartıldı.

Yüzde 17.55’lik artışa rağmen bedelli askerlik ücreti bir yıllık dönemde enflasyonun üzerinde artmış oldu.

2 AY ÖNCEDEN ÖDENMESİ GEREKİYOR

Önceki yıllardaki uygulamaların aksine 2019’da başlatılan kalıcı bedelli askerlikte gençler ücret ödemenin yanı sıra bir aylık temel askerlik eğitimi alıyorlar.
Bedelli askerlik başvurusu yapanların başvurudan itibaren 2 ay içinde ücreti ödemeleri gerekiyor. Ödenecek ücret tutarı, ödemenin yapıldığı tarihteki maaş katsayısı üzerinden hesaplanıyor.

GURBETÇİ GENÇLER DÖVİZ ÜZERİNDEN ÖDEME YAPABİLİYOR

Öte yandan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için dövizle askerlik uygulaması devam ediyor. Gurbetçiler, bedelli askerlik ücretlerini euro veya döviz üzerinden ödeyebiliyor. Bedelli askerlik ücretinin günümüzdeki karşılığı ise 4 bin 724 dolar seviyesinde.

YOKLAMA KAÇAĞI, SAKLI VEYA BAKAYA OLANLAR

Bedelli askerlik için müracaat edilen tarihe kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, bu duruma düştükleri tarihten başvuru tarihine kadar her ay 1.785 TL ilave ücret alınacak.
Yoklama kaçağı durumuna düştükten 24 ay sonra bedelli askerlik başvurusu yapan bir kişi 122 bin 351 TL’ye ilave olarak ayrıca 42 bin 835 TL daha ödeyecek. Böylelikle toplam ödenecek tutarları 165 bin 186 TL olarak belirlenecek.

Ülkemizde kısa dönem askerlik 28 gün, uzun dönem askerlik süresi ise 12 aydır. Böylelikle bedelli askerlik yapacak olan vatandaşlar vatani görevini 28 günde yerine getirmektedir. Bu süre içerisinde askerlik görevi yerine getirilmekte ve herhangi bir izin hakkı bulunmamaktadır.

SONRAKİ HABER