Tecrit nedir, kimlere, neden uygulanır?

Son günlerin adı en çok duyulan kavramlarından olan tecrit mana itibariyle kişinin dış dünyadan ayrı tutulmasına denir. Bu kişiler farklı nedenlerden ötürü gözetim altında tutularak yaşamlarına devam eder.

Tecrit nedir, kimlere, neden uygulanır?

Ülkemizde son dönemlerde adı medyada en çok yer alan kavramlar arasında tecrit kelimesi yer alıyor. Tecrit kelime itibariyle bir canlının kendisine tahsis edilen alan içerisinde dış dünya ile bağlantısı engellenmiş olarak tutulması anlamına geliyor.

Tecrit kullanıldığı alana göre farklı anlamlara da gelebiliyor. Örnek olarak tecritin tıptaki karşılığı karantinadır. Bir sağlık terimi olan karantina da ise hasta olduğuna kanat getirilen kişi zorunlu olarak kapalı bir alanda yaşamak zorunda tutulur. Şahıs burada iyileşene kadar gözetim altında kalır ve sağlıklı hale döndüğünde topluma dönmesine izin verilir.

TECRİTİN TÜRK DİL KURUMUNDAKİ ANLAMI NEDİR?

Türk Dil Kurumunda tecrit "ayırmak, ayrı yerde tutmak" anlamına geliyor. Zorunlu olarak yaşam alanında koparılan ve belirli bir yerde istediği dışında tutulan her canlı tecritte olarak yorumlanabilmektedir.

Canlının istediği dışında maruz kaldığı tecrit durumu, kendi isteğinde yapıldığında ise farklı bir anlam taşır. Kişi kendi kendine toplumdan ve yaşam alanından kendisini soyutladığında buna inziva denir. Din adamlarından aşina olunan bu kavramda kişi bireysel olarak o şekilde yaşamayı tercih eder.

Tecrit edebiyat ve felsefe dünyasında da kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkar. Günümüzde sağlık ve adalet alanlarında adı duyulmaya devam ediliyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER