Tarım Bakanlığı resmi açıklama yaptı: Nargile yasağı kalktı mı?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karar 81 ile bildirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzası ile valiliklere gönderilen karar ile nargile yasağı hakkında yeni düzenlemeye gidildi. Nargile yasağı kalktı mı?

Tarım Bakanlığı resmi açıklama yaptı: Nargile yasağı kalktı mı?

Koranavirüs salgını döneminde alınan kararla tedbir kararları kapsamında ülkemizde nargile yasağı uygulamaya alınmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzası ile 81 il Valiliğine gönderilen resmi yazı ile 2020 senesinin Mart ayında uygulamaya alınan yasak hakkında yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı. Nargile yasağı kalktı mı, son durum ne?

NARGİLE YASAĞI NEDEN ÖNEMLİ?

Sağlığı Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, pandemi sırasında başlatılan yasağın ülkemizde yasal ve toplumsal olarak kalıcı hale getirilmesi için çok değerli bir fırsatın kaçırıldığını söyledi. Dağlı, nargilenin ticari sunumunun neden olduğu halk sağlığı ve düzenleme ve denetim açmazlarına çözüm getirmeyen sunum belgesi gibi piyasa düzenleyici düzenlemelerin sadece etkisiz değil aynı zamanda hatalı olduğunu söyledi: “Piyasa düzenleme anlayışı tüketim artışını engelleyemiyor.

Bu açmazlar ve artan tüketimle mücadele ancak nargilenin ticari sunumunun yasal ve toplumsal meşruiyetinin ortadan kaldırılmasıyla olabilir.” Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre, bu belgeye sahip bin 875 nargile kafe var. 6 bin 626 nargile kafeninse uygunluk belgesine süre uzatımı yapılmamış. Yani resmi kayıtlara girmiş toplam 8 bin 501 kafe var. Sağlığı Evet Derneği’nden Efza Evrengil’in hesabına göre (kullanılan tütün, nargile vs’ye bakarak) belge almayı umursamayan çok sayıda işletme de katıldığında bu sayı 15 bine ulaşıyor.

Tarım Bakanlığı resmi açıklama yaptı: Nargile yasağı kalktı mı?

NARGİLE YASAĞI KALKTI MI?

Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan talep üzerine söz konusu yasağın kaldırıldığı açıklandı. Resmi yazı İçişleri Bakanlığı tarafından tüm illere gönderildi ve karar uygulamaya alındı. Böylelikle 2020 senesinin Mart ayından beri uygulanan yasak kaldırılmış oldu.

SONRAKİ HABER