Tapuda istisna uygulaması! Dikkat etmeyenler tanımadıkları birisiyle ortak oluyorlar!

Hisseli tapu sahiplerinin tapularının hisse devirlerinden uygulanan bazı kuralların görmezden gelinmesi işleri karıştırabiliyor. Tapu sahiplerinin çok güvendikleri bir kuralın istisnai uygulaması devreye girince zararla karşılaşabiliyorlar.

Tapuda istisna uygulaması! Dikkat etmeyenler tanımadıkları birisiyle ortak oluyorlar!

Tapu sahiplerinin en çok sorun yaşadıkları konu hisseli tapularda meydana geliyor. Hisseli tapular bir gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğunu gösteren resmi belgelerdir. Hisse sahipleri arasındaki uygulamalar ise kanunların öngördüğü şekilde düzenlenmektedir. Hisseli tapular esasında herhangi bir güvensizlik nedeni değiller. Ancak bazı uygulamalarda hisse sahiplerinin dikkatli olmaları faydalarına olacaktır.

HİSSELİ TAPULARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

Hisseli tapularda herkes pay oranı kadar hak sahibidir. Hissedarlar arasında bir anlaşma sağlanmamış ise gayrimenkulün hangi kısmında hangi hisse sahibinin hak sahibi olduğu belli değildir. Bu gayrimenkullerin idaresi her birlikte yapılmalıdır. Bu da zaman zaman sorunlara neden olmaktadır.

Hisseli tapularda pay devirleri için şufa hakkı uygulanıyor. Bu hakka göre pay devredilecek ise ilk satın alma hakkı diğer hissedarlarındır. Bu satış teklifi hissedarlara yapılır ve hissedarlar bunu kabul etmezler ise o zaman üçüncü kişilere bu hisse payının devri için satış yapılabilir.

Şufa hakkının kullanılmasına izin verilmeden satış işleminin yapılması ve tapunun devredilmesi halinde diğer hissedarlar yasal süre içerisinde başvurmak şartı ile bu satış işlemini iptal ettirip tapuda yazılı olan bedeli ödeyerek hisse payını kendilerinin üzerine devredebilirler.

İSTİSNA UYGULAMASI VAR!

Hisseli tapularda hissedarlar şufa hakkına güvenerek kendilerini güven içerisinde düşünürler ise büyük bir yanılgı içerisinde kalırlar. Bu durumun bir istisnası bulunuyor. Bu istisna uygulamasına göre hissedarlardan birisinin icralık borcu varsa ve icra dairesi üzerinden hisse payı satışa çıkar ise o zaman öncelikli alım hakkı devre dışı kalıyor. İcrada yapılan satışta en yüksek bedeli ödeyen hisse payını satın alabilir. Bu şekilde hissedarlar hiç tanımadıkları birisiyle ortak olabilirler ve bu şekilde yapılacak tapu devrinin de geri dönüşü yoktur. Gelen yeni ortak gayrimenkul üzerinde hak sahibi olacağı gibi tapunun tamamına sahip olmak için da yasal girişimlerde bulunabilir. Bu seçenekte de hissedarlar büyük zararlar ile karşılaşabilirler.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER