Tahıl Koridoru'nun anahtarı Ankara'da bulunuyor! Türkiye'nin geleceği merakla bekleniyor

Rusya'nın Tahıl Koridoru'ndan çekilmesinin ardından. anlaşmanın yeniden yapılması gündemdeyken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çarşamba görüşeceklerini bildirdi.

Tahıl Koridoru'nun anahtarı Ankara'da bulunuyor! Türkiye'nin geleceği merakla bekleniyor

Rusya devletinin, Tahıl Koridoru anlaşmasından çekilmesi ve bu konunun yeniden gündeme gelmesi ile birlikte diplomatik girişimler devam ediyorken bu konudaki çözümün anahtarı yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinde bulunacak.

Rusya-Ukrayna savaşında her iki taraf ile de tarafsız bir şekilde görüşme gerçekleştirebilen tek lider konumunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı olan Vladimir Putin ile bu konuyu telefonda görüşecek. Yapılacak bu kritik görüşmede Rusya'nın alternatif seçenek olarak sunduğu Tahıl Koridoru'na yönelik önerinin de konuşulması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun uğraşları sonucunda 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan anlaşma ile Karadeniz Tahıl Koridoru oluşmuş fakat 17 Temmuz tarihinde Rusya'nın “şartların karşılanmadığı gerekçesi” bildirgesi ile herhangi bir uzlaşmaya yönelik bir atılımda bulunmaması sebebi ile kapanmıştı. Bu süre zarfında Koridordan 33 milyon tona yakın tahıl taşıması yapılırken, taşınan tahılın yüzde 40'ı Avrupaya, yüzde 30'u Asy'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya ihraç edilmişti. Anlaşmanın bozulması sebebi ile de genel olarak tüm dünyada mısır, buğday ve soya fasulyesinin fiyatlarında artış meydana geldi.

1200x627-tahil-koridorunun-gelecegi-ne-olacak-1690023024955.jpg

Rusya’nın Devleti'nin Önerisi

Rusya'nın anlaşmaya geri dönmesine yönelik Birleşmiş Milletler'in yapmış olduğu çalışmalar herhangi bir sonuç belirtisi gözükmezken, anlaşmanın imzalanmasında büyük pay sahibi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, koridorun tekrardan açılmasına yönelik yürüttüğü diplomatik işlemlere ağırlık veriyor. Erdoğan, bu süreç için Putin ile önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrika Zirvesi sonrasında yapmış olduğu açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çarşamba günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu açıklamanın ardından Tahıl Koridoru'nun yeniden açılması, milyonların merakı haline gelmeye başladı. Tüm dünyada yeni bir kriz oluşmaması adına Rusya'yı anlaşma yapmaya dönmesini sağlamak isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki taraf içerisinde anahtar rol olma görevini üstlenecek. Yapılacak olan görüşmede Rusya Devleti'nin kendi tahıl ve gübrelerinin sevkiyatı konusundaki taleplerinin yanında, Putin'in Tahıl Koridoru'na yönelik alternatif şekilde Türkiye'ye sunduğu önerinin de konuşulması beklenmekte. Erdoğan ve Putin, yapacakları görüşmede Tahıl Koridoru'nun yanı sıra Türkiye’de doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik projesiyle Rusya-Ukrayna arasında kalıcı ateşkesi sağlayacak olan barış girişimlerini de konuşacak.

thumbs-b-c-e646d08f3476bcd075f3cb30c13356fc.jpg

"Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez turu dönüşünde Tahıl Koridoru’nun açılmasıyla ilgili yapılan soruya verdiği cevapta :

“Rusya’nın da bazı beklentileri var. Bunların aşılması halinde Rusya, bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana. Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sonlandırılmasının küresel gıda fiyatlarını artırmasının yanı sıra bazı bölgelerde kıtlık ve ardından yeni göç dalgalarına kadar uzanan bir dizi etkisi olacaktır. Bunun önüne geçmek için inisiyatif almaktan geri durmayız. Sayın Putin’le konuyu etraflıca konuşup, bu insani hareketin devamını temin edeceğimize inanıyorum. Kendisinin de Batılı ülkelerden bazı beklentileri olduğunu biliyoruz. Bu konuda da Batılı ülkelerin harekete geçmesi gerekmektedir. Diplomasinin tüm enstrümanlarını kullanacak, tüm gayretimizi bu meseleye yoğunlaştıracağız. Savaş ortamında insanlığa hizmet eden bir uzlaşı sağlandı ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

Putin, Afrika Zirvesi'nin ardından yapmış olduğu açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’deki seçimlerin öncesinde yüz yüze görüşme yapmak için anlaştıklarını fakat yapılacak görüşmenin Türkiye’de mi yoksa Rusya’da mı olacağı konusunda henüz anlaşmadıklarını ifade etti. Türkiye’ye gaz merkezi projesinin hala gündemde olduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Türkiye’de gaz satışı için elektronik platform kurmak istiyoruz, orada gaz depolamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı. Ukrayna ile ateşkesin zor olduğunu fakat Ukrayna ile olan görüşmeleri reddedilmediğini söyleyen Putin, Afrika’nın Ukrayna ile ilgili barış girişimlerinin ateşkes için bir temel oluşturabileceğini belirtti.

SONRAKİ HABER