Staj ve çıraklık mağdurlarının gözü TBMM'de! 36 yıllık mağduriyet için Ankara'da ses yükseldi

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle beraber milyonlarca vatandaşa emeklilik hakkı doğdu. Staj ve çıraklık mağduriyeti nedeniyle emekli olamayanların çözüm arayışı devam ederken mağdurlar Ankara'da ses yükseltti.

Staj ve çıraklık mağdurlarının gözü TBMM'de! 36 yıllık mağduriyet için Ankara'da ses yükseldi

Haberankara.com Azra KOÇAK / Özel Haber / Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen ve uzun yıllar emeklilik mücadelesini sürdüren milyonlar bekledikleri çözüme 3 Mart 2023 tarihinde ulaştı. Emeklilik hakkı elde ettiği halde yaş sınırını doldurmak zorunda kalan milyonlarca EYT'li çalışanın 24 yıllık mücadelesi son bulurken düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerek yasalaştı. Düzenleme kapsamında ilk etapta 2 milyonun üzerinde vatandaş emeklilik hakkı elde etti.

Emekli olmayı bekleyen ve belirlenen şartları karşılayan milyonlarca vatandaşın başvurusu tamamlanıp maaşları bağlanırken düzenlemeden staj ve çıraklık mağdurları yaralanamadı. 36 yıllık bir sorunla karşı karşıya kalındığını ifade eden, haklarına kavuşmak için mücadelesine devam eden staj ve çıraklık mağdurları, seçim zamanı verilen sözlerin tutulması gerektiğine işaret ederken bu mağduriyetin giderilmesi için de taleplerini sürdürüyor. Bu çerçevede Ankara Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman Haberankara.com'a konuştu. Mikrofonlarımız aracılığıyla mağduriyetlerini dile getiren Dernek Başkanı Salman, soruna çözüm beklediklerini dile getirdi.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARININ GÖZÜ TBMM'DE

Ankara'da 2017 yılında kurulan Ankara Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman Haberankara.com'a staj ve çıraklık mağdurlarının talepleri doğrultusunda EYT düzenlemesinin sonuç aldığını ancak staj ve çıraklık mağdurlarının hiçbir şekilde dikkate alınmadığını aktardığı bir açıklamaya yer verdi.

staj-ve-ciraklik.jpg

EYT düzenlemesinin ardından staj ve çıraklık mağdurlarının unutulduğu, haklarının verilmediğini belirten Dernek Başkanı Salman, 1 Ekim itibariyle açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni bir düzenleme için çalışma yapıldığına ilişkin duyum aldıklarını belirtti.

ANKARA DERNEK BAŞKANI AÇIKLADI: ''MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ''

Bununla ilgili yapılan çalışma ile staj ve çıraklık mağdurlarının haklarının verilmesi gerektiğini söyleyen Dernek Başkanı Salman, 8 Eylül 1999 öncesi EYT kapsamına girmeyen 250 bin kişilik staj ve çıraklık mağdurları olarak haklarını aramaya devam edeceklerini kaydetti.

staj-ve-ciraklik-003.jpg

Meslek Lisesi ve Çıraklık Okullarına gittikleri dönemde sigortalarının olduğu ancak bu sigortaların uzun ve kısa vadeli birim kollarına tabi tutulduğundan emeklilik sistemine dahil edilmediklerini söyleyen Dernek Başkanı Salman, Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) tarafından verilen sigorta başlangıç numaralarının uzun vadeli çalışma kollarına dahil edilmesi talepleri olduğunu dile getirdi.

staj-ve-ciraklik-002.jpg

Bu durumun yeni mağduriyetlere yol açtığını ifade eden Dernek Başkanı Salman, 8 Eylül 1999 öncesi başlangıç numarası olan sigorta kartına sahip olan ve çalışma hayatında olan kişilerin kısa vadeli prim borçları nedeniyle emekli olamadığını belirtti.

Türkiye genelinde 250 bin kişinin mağdur edildiğini ve 1,5 milyon staj ve çıraklık mağdurunu hüsrana uğrattığını dile getiren Dernek Başkanı Salman, bu rakamların aileleriyle birlikte yaklaşık 4 milyon kişiyi etkilediğini vurguladı.

staj-ve-ciraklik-001.jpg

Bu kapsamda EYT'liler gibi emeklilik hakkından yararlanmak istediklerini belirten Dernek Başkanı Salman, öğrenciyken çalıştıklarının altını çizerek Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kararlarına dikkati çekti. ''Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Ankara staj ve çıraklık mağdurları olarak TBMM'de hakkımızı aramaya devam edeceğiz.'' diyen Dernek Başkanı Salman, EYT'deki prim şartları düzenlemesi gibi staj ve çıraklık sigortasının hesaplamalara dahil edilerek TBMM'de olumlu bir karar çıkmasını beklediklerini kaydetti.

ekran-goruntusu-2023-10-03-202616.png

Bu çerçeve TBMM'de konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacağı söylense de 1 Ekim tarihinde açılan TBMM'den konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER