Staj ve çıraklık mağdurlarından Büyük İstanbul Mitingi!

Staj ve çıraklık mağdurları, Kartal Meydanı’nda gerçekleşen Büyük İstanbul Mitingi’nde buluştu, seslerini duyurmaya çalıştı.

Staj ve çıraklık mağdurlarından Büyük İstanbul Mitingi!

Staj ve çıraklık mağdurları, seslerini duyurmaya devam ediyor. Bugün, Kartal Meydanı’nda gerçekleştirdikleri Büyük İstanbul Buluşması’yla haklarını arayan binler, hep birlikte , ‘İlk sigorta girişi başlangıç olsun’ dedi.

Staj ve çıraklık mağdurlarından Büyük İstanbul Mitingi!
Türkiye’nin 81 ilinden gelen, çıraklık okulu ve meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde çalışmalarına rağmen sadece sağlık ve meslek hastalığı pirimi yatırıldığı için aktif çalışmaları emekliliğe başlangıç sayılmayan staj ve çıraklık mağdurları, Kartal Meydanı’nda bir araya geldi, ‘staja –Çırağa adalet' ‘Staj ve çıraklık mağduriyetine son verilsin’, ‘İlk sigorta girişi başlangıç olsun’ yazılı pankartlar açtı.

Mitingde SGK Uzmanı Ali Duman, Türkiye Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ve federasyona bağlı dernek başkanları konuşma yaptı.

‘’TALEBİMİZ STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURİYETİNİN GİDERİLMESİ’’

Staj ve çıraklık mağdurlarından Büyük İstanbul Mitingi! - Resim : 2

Konuyla ilgili konuşan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyon Başkanı Murat Bal, ana taleplerinin staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin giderilmesi olduğunu belirterek, ‘’Bizim ana talebimiz staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin giderilmesidir. Bu mağduriyetin giderilmesi için de bir yasal düzenleme gerekiyor. Biz stajyer ve çıraklar olarak inanıyoruz ki bizim mağduriyetimiz yerel seçime kadar giderilecek. Yerel seçime kadar bir kanun beklentimiz var.’’ dedi.

Staj ve çıraklık mağdurlarından Büyük İstanbul Mitingi! - Resim : 3

Bir an önce staj ve çıraklık yasasının çıkarılması gerektiğinin altını çizen Bal, ‘’ Maalesef 3308 Sayılı Kanun kapsamında işletmelere zorunlu olarak çalışmaya gönderilen stajyer ve çırakların o günkü sigorta girişleri bugün sigorta girişi olarak kabul edilmiyor. Bize ‘sizin sigortanız başladı’ denildi, ellerimize birer sigorta kartı verildi ama bugün itibariyle bunların işe girişleri geçersiz. Arkadaki numara geçerli hala aynı numarayla işlem görüyoruz ama kartın önündeki işe giriş tarihi geçersiz. Ankara’ya, Gazi Meclis’e sesleniyoruz. Bizim mağduriyetimizi bir an önce giderin. Bizim ana talebimiz staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin giderilmesidir. Bu mağduriyetin giderilmesi için de bir yasal düzenleme gerekiyor. Bir an önce bizim yasamızı çıkarmaları gerekiyor. 3308 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor. Biz stajyer ve çıraklar olarak inanıyoruz ki bizim mağduriyetimiz yerel seçime kadar giderilecek. Yerel seçime kadar bir kanun beklentimiz var.’’ ifadelerini kullandı.

‘’SİZ SİGORTALISINIZ DENDİ, YAPILAN SİGORTALAR BİR ANLAM TAŞIMIYORMUŞ'’

Staj ve çıraklık mağdurlarından Büyük İstanbul Mitingi! - Resim : 4

Programın ev sahibi ve açılık konuşmacısı İstanbul Staj ve Çıraklık Sigorta Mağdurları Dernek Başkanı Selçuk Aydın ise staj ve çıraklık dönemlerinde yapılan sigortaların anlam ifade etmediğini söyledi.
Aydın, ‘’Bizim e-devletlerimizde 2 tane sigorta başlangıç tarihimiz görünüyor. Bir tanesi çıraklık bir tanesi de uzun dönem vade. Bize çocukken verilen o sigorta kartlarıyla birlikte ‘siz sigortalısınız’ dendi. Bugün görüyoruz ki o sigorta kartlarında yapılan sigortalar bizim için hiçbir anlam taşımıyormuş. Maalesef bunun mücadelesi için toplandık. Günün sonunda inşallah bunu devlet büyüklerimiz de çözmek için gayret gösterirler. Çünkü bu konuyla ilgili çalışma yaptıklarını biliyoruz. Bizim bu konuda talebimiz şuydu; sigorta başlangıcımız bize verilen o kartlardaki tarihler olsun. Verdiğimiz önerilerden bir tanesi, ‘o dönem içerisinde sigortalarımızın ödemelerini biz yapalım, bunu biz karşılayalım devletimize yük olmayalım’ dedik, bekliyoruz.” diye konuştu.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, Türkiye’nin dört bir yanından seslerini duyurmaya devam ediyor. Mağduriyetlerine yönelik çalışmaların Meclis’e ne zaman geleceği ise henüz belli değil.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER