Staj ve Çıraklık mağdurları için kötü haber! CHP tarafından verilen teklif AK Parti tarafından reddedildi

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Staj ve çıraklık mağduriyeti nedeniyle emekli olamayanların çözüm arayışı devam ederken CHP masasında verilen teklif reddedildi.

Staj ve Çıraklık mağdurları için kötü haber! CHP tarafından verilen teklif AK Parti tarafından reddedildi

Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen ve yıllardır emeklilik mücadelesini sürdüren milyonlar bekledikleri çözüme 3 Mart 2023 tarihinde ulaştı. Emeklilik hakkı elde ettiği halde yaş sınırını doldurmak zorunda kalan milyonlarca EYT'li çalışanın mücadelesi son bulurken düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve yasalaştı. Düzenleme kapsamında 2 milyonun üzerinde vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Emekli olmayı bekleyen ve belirlenen şartları karşılayan milyonlarca vatandaşın başvurusu tamamlanıp maaşları bağlanırken düzenlemeden staj ve çıraklık mağdurları yaralanamadı.

36 yıllık bir sorunla karşı karşıya kalınırken haklarına kavuşmak için mücadelesine devam eden staj ve çıraklık mağdurları, seçim zamanı verilen sözlerin tutulması gerektiğine işaret ederken bu mağduriyetin giderilmesi için de taleplerini sürdürüyor. Bu çerçevede Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in çırak ve stajyerlikte geçen sürelerin yaşlılık sigortası başlangıcı sayılması için Türkiye Büyük Mille Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'na getirdiği Kanun Teklifinin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildiği öğrenildi.

ÇIRAK VE STAJYERLER İÇİN TEKLİF REDDEDİLDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. CHP Niğde Milletvekili Gürer, stajyer ve çıraklarla ilgili kanun teklifine olumlu oy verilmesini istedi. CHP Niğde Milletvekili Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğrenim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabii tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2574 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 46'ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraklık ve staj sürelerinde emekliliğe esas yaşlılık sigortasının başlatılmasını sağlamasını amaçlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

ekran-goruntusu-2023-10-27-093911.png

''ATAMA BEKLEYEN 2 MİLYONA YAKIN ÜNİVERSİTE MEZUNU VAR AMA ARA ELEMAN AÇIĞI BULUNUYOR''

Ülkemizde mesleki eğitimin de giderek geriye düştüğünü belirten CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Bunun bir nedeni, buraların cazibe merkezi olmaktan çıkarılması. Bunun yanı sıra, sanayicilerle görüştüğümüzde en çok dert yandıkları konuların başında ara eleman ihtiyacının yetersizliği geliyor. Atama bekleyen 2 milyona yakın üniversite mezunu var ama ara eleman açığı bulunuyor. Bu sorun teknik liselerle aşılabilir. endüstri meslek liseleri gibi teknik eğitim veren okullarda okuyan, çocuk yaşta staj için iş yerlerine giden o gençlerimize deniyor ki: "Siz şanslısınız, staj başladı." Ama başlayan staj yalnızca kazayla ilgili ya da onların karşılaşabilecekleri olumsuzluklarla ilgili.'' dedi.

staj-ve-ciraklik-magdurlari-icin-kotu-haber-chp-tarafindan-verilen-teklif-ak-parti-tarafindan-reddedil.jpg

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan CHP Niğde Milletvekili Gürer, ''Esas olan, onlar için yaşlılığa esas sigortanın başlaması. Bir kısım geçmişte çırak ve stajyer olarak çalışanlar eğer geriye dönük primlerini ödeseler bugün emekli olabiliyorlar. Onun için bu konuda bir düzenleme yapıp bu mağdurların mağduriyetini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Her gün farklı milletvekillerine bu konuda çok sayıda başvuru oluyor. Stajyer ve çırak olarak çalışanların emekliliğe esas sayılacak yaşlılık sigortası staj ya da işe başladığı gün başlamalıdır.” ifadelerini kullandı.

''ÇIRAK VE STAJYERLERİN BU MAĞDURİYETİNİ GELİN, EL BİRLİĞİYLE ORTADAN KALDIRALIM''

Çıraklarda ve stajyerlerde işe başladıkları günün yaşlılık sigortası başlangıcı sayılmasının çok sayıda vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğunu da söyleyen CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Çırak ve stajyerlerin bu mağduriyetini gelin, el birliğiyle ortadan kaldıralım, onların da emekliliğe erişimini -geçmiş dönemde, özellikle 99 öncesinde başlamış olanların- bugün burada vereceğiniz oylarla çözümleyelim. Onun için sizleri bu konuda kanun teklifine destek vermeye davet ediyorum” dedi.

staj-ve-ciraklik-magdurlari-icin-kotu-haber-chp-tarafindan-verilen-teklif-ak-parti-tarafindan-redded.jpg

Ancak CHP Milletvekili Gürer’in çırak ve stajyerlikte geçen sürelerin yaşlılık sigortası kapmasına alınmasına ilişkin Kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamada AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER