Staj ve Çıraklık Derneği üyeleri Ara ki Eleman Bulasın adlı tiyatro oyunu ile mağduriyetlerini anlattılar

Staj ve çıraklık mağdurlarının çözüm arayışları devam ediyor. 3308 sayılı kanun gereği mağduriyet yaşayarak emeklilik için bir süre daha çalışmak zorunda kalanlar yaşadıkları mağduriyeti anlatmak üzere bir tiyatro oyunu sahneledi.

Ülkemizde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 24 yıllık hak arayışlarının ardından emeklilik hakkında kavuştu. Staj ve çıraklık mağdurları staj süreçlerinde sigorta primi yatırılmaması sebebiyle mağdur olurken haklarını talep ederek çeşitli eylemler düzenlemeye devam ediyor.

Staj ve çıraklık mağdurlarının hak arayışları devam ederken Bursa ÇSSM Derneği önderliğinde ÇSSM dernekler topluluğu ile gösterime sunulan, çocuk yaşta çıraklık yapan 3308 sayılı kanun gereği mağdur olan gerçek hayat hikayelerini konu alan kendi kaleminden ‘’Ara ki Elaman Bulasın'' adlı eseri yazan Bursa ÇSSM Derneği Başkanı Fatih Yeniay, çocuklar ile gösterisini davet ettiği siyasi parti temsilcilerinin önünde oynadı.

BURSA STAJ VE ÇIRAKLAR DERNEĞİ'NDEN TİYATRO GÖSTERİSİ

Soğuk kış günü sabahın erken saatlerinde tamir atölyesine gelerek çalışan çocuklar ve çalışma esnasında çıraklık merkezinden gelen memurla birlikte başlayan mağduriyetlerinin anlatıldığı ‘’Ara ki Elaman Bulasın'' adlı tiyatro eserinde SSK kartları ile başlayan ve günümüze kadar uzanan süreç ele alındı. Eserde ‘’Bizler pandemi zamanında el dezenfektan, maskeler, solunum cihazı, test kabinleri yapımın da ülke ekonomisinde büyük bir yer alan insan sağlığında büyük bir yer alan kişilerdik.

Staj ve Çıraklık Derneği üyeleri Ara ki Eleman Bulasın adlı tiyatro oyunu ile mağduriyetlerini anlattılar

Bu konuları da sahneye çocuklarımız ile sahneye aldığımız gösterimizi sunduk.'' ifadelerine yer verilirken ‘’Kadın çıraklarımızı da unutmadık tabi ki kadın çırak lar için kuaför dalını ele aldık.'' denildi. Dernekten yapılan açıklamada ‘’2000 yılı öncesi 1 gün SSK girişi olmayan birisi askerlik borçlanması ile emekli olduğu 1996 yılından çıraklığı olan prim gün sayısı yaşı EYT'den emekli olandan fazla olmasına rağmen emeklilik dilekçesinin reddedildiğini işledik.'' denildi.

Staj ve Çıraklık Derneği üyeleri Ara ki Eleman Bulasın adlı tiyatro oyunu ile mağduriyetlerini anlattılar - Resim : 2

Staj ve çıraklık mağdurlarının pek çok sorununa yer verilen oyun sonunda ise şu mesajlar verildi;

‘’Evde kendiniz yemek hazırlayabilirsiniz, çamaşır yıkayabilir ütü yapabilirsiniz. Fakat bozulan musluğu yapamaz kırılan ampulü yapamaz bozulan aracınızı onaramazsınız. Ara eleman her yerde bulur kalifiye eleman bulamayabiliriz.

Staj ve Çıraklık Derneği üyeleri Ara ki Eleman Bulasın adlı tiyatro oyunu ile mağduriyetlerini anlattılar - Resim : 3

Ülkemiz önümüzdeki yıllarda bu sahne gibi olmaması için EYT'nin de dedesi olan bizlerin seslerine kulak verin, hazırladığımız çözüm önerileri ile bu sektörde teşvik ve özendirme adına bizleri davet ederek ya da randevu taleplerimize cevap vererek nasıl ki pandemi deprem gibi durumlarda el ele vererek başarılara imza attıysak bu işi de beraber çözümleyebiliriz.'' Staj ve çıraklık mağdurları verdikleri mesajın ardından konunun çözüme ulaşması için de taleplerini yineledi.

Haberankara.com