Romantik ilişkinin, flörtler, sevgililer, nişanlılar ve evliler arasında iki kişinin özgür iradesiyle seçilen “aşk, tutku ve bağlanma unsurlarının birleşimiyle şekillenen bir birliktelik” olduğunu belirten Uzman Psikolog Tara Çapar, "Romantik ilişkiler, kişilerin birlikte vakit geçirmekten keyif aldığı, yakınlık, sevgi, aitlik, bağlılık ve fiziksel çekim hislerinin var olduğu ilişkilerdir. Ayrıca, romantik ilişkiler, karşılıklı yoğun duyguların paylaşıldığı, hayata dair benzer ya da farklı bakış açılarını keşfettiği ve güçlü bir bağlılığın hissedildiği bir süreçtir" şeklinde açıklamada bulundu.
"ÇEVRİMİÇİ PROFİLLER YANILTICI OLABİLİR"
Sosyal medya platformlarının partner bulma sürecini kolaylaştırdığına dikkat çeken Psikolog Çapar, mesajlaşma ve görüntülü görüşme gibi imkanların iletişimi hızlı ve rahat hale getirdiğini, bunun da ilişkilerde bağlılık oluşturup iletişim engellerini aşarak, daha önce ulaşamadıkları kişilere ulaşmalarını sağladığını belirtti.
Dijital araçların gelişmesiyle romantik ilişkilerin çevrim içi platformlarda kurulduğu ve sürdürüldüğüne değinen Çapar, dijital flörtte kullanıcıların, genellikle dikkat çekici fotoğraflar ve etkileyici biyografilerle profillerini oluşturduklarını ifade etti.
Bu platformlar sayesinde kişiler arasındaki mesafelerin ortadan kalktığını ve kolayca iletişim kurma fırsatı sunduğunu vurgulayan Çapar, "Kişiler kendilerini tanıtan bir profil hazırlayarak partnerlerinde aradıkları kriterleri belirtebilir. Ancak bu platformları kullananlar, partnerlerini yalnızca çevrim içi ortamda gördükleri için, yüz yüze tanıştıklarında büyük farklılıklar yaşayabilirler. Ayrıca çevrim içi iletişim, yüz yüze iletişimin derin psikolojik ve duygusal bağını tam olarak kuramayabilir, bu da ilişkilerde belirsizliklere yol açabilir" diye konuştu.
"ÇİFTLER BİRBİRLERİNİ KONTROL ETMEK İSTEYEBİLİR"
İlişkilerin çevrim içi platformlarda paylaşılmasının, herkesin erişimine açılmasına yol açtığını belirten Psikolog Çapar, "Romantik ilişkilerini sosyal medyada paylaşan bireyler zamanla üzerlerinde bir baskı hissedebilir. İlişkilerinin başkaları tarafından nasıl algılandığını düşünmeye başlayabilirler ve bu durum çiftler arasında sorunlara yol açabilir. Ayrıca sosyal medya kullanımının bir başka etkisi kıskanlık duygusunun tetiklenmesidir. Çiftler, birbirlerinin sosyal medya hesaplarını incelemeye ve kontrol etmeye başlayabilir. Bu durum da güven eksikliği ve kıskanlık duygusunun artmasına sebep olabilir. Bunun yanında, sosyal medya üzerinden partnerlerinin eski ilişkilerini araştırarak, güvensizliklerini daha da pekiştirebilirler" şeklinde ifade etti.
"KISKANÇLIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN GÜVEN OLUŞTURUN"
Partnerlerin eski ilişkilerine gereğinden fazla odaklanmalarının, kıskançlık duygularını tetikleyebileceğine dikkat çeken Psikolog Çapar, "Partnerinizin bir fotoğrafı beğenmesi veya yorum yapması, başka biriyle flört ettiği ya da ilişkilerinde sorunlar olduğu anlamına gelmez. Ancak bu tür düşünceler, kıskançlık ve kaygıyı artırarak ilişkinize zarar verebilir" şeklinde uyarıda bulundu.
Romantik ilişkilerde güvenin sağlanmasının, sosyal medya kaynaklı kıskançlıkların önüne geçebileceğini belirten Psikolog Çapar, çevrimiçi ilişkilerde sınırların korunmasının önemini vurgulayarak, dijital iletişimi bilinçli kullanmanın sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkilerin temellerini oluşturduğunu ifade etti.