Siyanür ve sülfürik asit nedir, ne anlama gelir?

Dün Erzincan'da yaşanan maden ocağındaki toprak kaymasının ardından gündeme gelen iddiaların ardından vatandaşlar tarafından internette en çok aratılanlar arasında siyanür ve sülfürik asit yer aldı.

Siyanür ve sülfürik asit nedir, ne anlama gelir?

Erzincan'da dün yaşanan facianın ardından Sosyal medya uygulaması X'te Erzincan İliç'te altın madeninin bulunduğu alanda toprak kayması meydana geldikten sonra konuyla ilgili paylaşımlar dolaşıma sokuldu. Toprak kayması sonucunda siyanür ve silfürik asitin Fırat Nehri'ne karıştığı iddia edildi. Bu iddiaların gündeme gelmesinin ardından yetkili kişiler tarafından açıklamalara yer verildi.

YETKİLİ KİŞİLERDEN AÇIKLAMA GELDİ!

Konu hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu konuyla ilgili açıklama yaptı. Aydoğdu, "Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar." dedi.

Bunun yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı basın açıklaması yaptı. Açıklamada toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapattırıldığı ifade edilmişti.

SİYANÜR VE SİLFÜRİK ASİT NEDİR?

Tüm bu açıklamaların gündem olmasının ardından vatandaşlar tarafından internet üzerinde en çok araştırılan konular arasında Siyanür ve sülfürik asitin ne olduğu hakkındaydı.

Siyanür nedir?

Siyanür, bir karbon ve ona üçlü bağ ile bağlanmış bir azot içeren C≡N grubuna sahip kimyasal bileşiklere verilen addır. Bu grup aynı zamanda siyano grubu olarak da bilinir. Organik ve inorganik çeşitleri bulunan siyanürler özellikle endüstride kullanılmaları için üretilmektedir. İnorganik siyanüre örnek olarak çok zehirli potasyum siyanür, organik siyanüre örnek olarak da düşük toksisiteli asetonitril (metil siyanür) verilebilir.

Silfürik asit nedir?

Sülfürik asit ya da halk arasında bilinen ismi ile zaç yağı, H2SO4, güçlü bir mineral asididir. Olası kâşifi 8. yüzyıl simyacısı Cabir bin Hayyan tarafından yenime uğratıcı, renksiz ve yoğunluğu yüksek sıvı olarak tanımlanmıştır. Suda her konsantrasyonda çözünebilir. Büyük ölçüde korozif oluşu, güçlü asidik yapısından ve dehidrasyon özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Yukarıda tanımları verilen içeriklerin nehre karıştığı iddiaları ise yetkili kişiler tarafından kesin bir dil ile yalanlanmıştı.

SONRAKİ HABER