Sivas Kongresi önemi nedir? Kongrede alınan kararlar neler?

Sivas Kongresi bu yıl 105. yaşına girdi. Sivas’ta Sivas Kongresi’nin 105. yaşına giriyor olması sebebi ile çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, Sivas Kongresi’nin önemi ne, alınan kararlar neler?

Sivas Kongresi önemi nedir? Kongrede alınan kararlar neler?

Milli Mücadele’nin önemli noktalarından olan Sivas Kongresi’nin tarihte önemi çok büyük. Amasya genelgesi ile kongrenin toplanacağı illerden biri Erzurum diğeri de Sivas olmuştu.

Erzurum Kongresi’nden sonra Mustafa Kemal Atatürk 2 Eylül tarihinde Sivas’a geldi. Burada çeşitli illerden gelen delegelerle birlikte Erkek Lisesi’nde 4 Eylül 1919 tarihinde bir toplantı yapıldı.

MUSTAFA KEMAL PAŞA BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ

Hem Batı hem de Orta Anadolu’dan gelen delegelerin katılımı ile Sivas Kongresi ulusal anlamda bir nitelik kazanmış oldu. Tüm baskı ve engelleme çalışmalarına rağmen Sivas Kongresi 4 Eylül 1919 saat 15.00’te başladı. Yine aynı şekilde itirazlara rağmen Mustafa Kemal Paşa başkanlığa seçildi.

SİVAS KONGRESİ KARARLARI

Yeni bir Türk devletinin temeli oluşması açısından Sivas Kongresi’nin önemi son derece büyüktür. Erzurum Kongresi’nde vatanın bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlık için alınan tüm kararlar Sivas Kongresi’nde de kabul edildi.

14 EYLÜL 1919’DA YAYIN HAYATINA BAŞLADI

Kongre kararlarının alınmasından sonra 12 Eylül 1919’da halka açık bir toplantı yapıldı. Alınan kararlar doğrultusunda Ankara’da milli Mebusan’ın açılması ile Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması için resmen önü açılmış oldu. Alınan kararlara ve milli mücadeleye destek verilmesi için 14 Eylül 1919’dan itibaren İrade-i Milliye Gazetesi yayın hayatına başlamış oldu.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER