Artan internet kullanımı ve dijital ortamda işlenen suçların çeşitliliği, güvenliğin sağlanması için yeni önlemlerin alınmasını zorunlu hale getirdi. Bu doğrultuda, suç ve suçlularla mücadelede etkili bir denetim ve takip sistemi geliştirilmesi kritik bir önem taşıyor.
SİBER GÜVENLİK İÇİN 7/24 DENETİM
İçişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin Huzuru” vizyonu kapsamında, yalnızca sokaklarda değil, dijital dünyada da güvenliği sağlamak amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekipleriyle 7 gün 24 saat siber devriye faaliyetleri yürütüyor. Bu ekipler, sosyal medya platformlarında şüpheli hesaplar, anahtar kelimeler ve semboller üzerinden izleme yaparken, karanlık ağ ve şifreli mesajlaşma platformlarındaki suç faaliyetlerini de takip ediyor.
SİBER DEVRİYE SONUÇLARI
2024 yılı boyunca gerçekleştirilen denetimlerde: 54 bin 144 asayiş,
33 bin 207 terör,
14 bin 554 güvenlik,
3 bin 517 siber suç,
1604 narkotik suçu tespit edildi.
Ayrıca farklı kategorilerde toplam 12 bin 275 suç kayıt altına alındı. Siber devriyeler, suç işlediği belirlenen 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem gerçekleştirdi.
DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ VE SİBER TEHDİTLER
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 2024’te kötüye kullanılan yapay zeka teknolojileriyle geliştirilen “deepfake” içerikler, sahte ses ve görüntü kayıtlarıyla yapılan dolandırıcılık girişimlerinin artış gösterdiğini belirtti. Vatandaşlar, sahte internet siteleri, ilanlar ve manipüle edilmiş görseller aracılığıyla yanıltılmaya çalışıldı.
Sosyal medya platformlarında, “mavi tık” vaatleri, “takipten çıkaranları görme” gibi aldatıcı önerilerle kullanıcı hesap bilgileri ele geçirildi ve bu hesaplar üzerinden dolandırıcılık, siber zorbalık gibi suçlar işlendi. Yasa dışı bahis siteleri, fidye yazılımları ve oltalama mesajları da en sık karşılaşılan suçlar arasında yer aldı.
YENİ DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ
“Ücretsiz tatil” ve “uzaktan iş” vaatleriyle kişisel bilgilerin ele geçirilmesi,
Sahte teknik servis siteleri aracılığıyla elektronik eşyalarda bakım/tamir dolandırıcılığı,
Devlet kurumlarının logolarını taklit ederek sosyal yardım vaatleriyle kimlik bilgisi çalma,
"e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet” gibi yasa dışı tekliflerle vatandaşların kandırılması dikkat çekti.
Bu kapsamlı denetimlerle vatandaşları dijital ortamda korumayı hedefleyen siber devriyeler, toplumun bilinçlenmesi ve siber suçlarla mücadelede etkin bir güç olmaya devam ediyor.