SHP yeniden kuruldu! Sosyal Demokrat Halkçı Parti lideri kim, iktidar oldu mu, ideolojisi ne?

Türkiye'nin fazlalığı ile dikkat çeken siyasi partilerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Yerel seçim sonrasında kurulan ve resmen siyaset hayatına başlayan partiler arasında bir yenisi kısa sürede adından söz ettirmeyi başardı.

SHP yeniden kuruldu! Sosyal Demokrat Halkçı Parti lideri kim, iktidar oldu mu, ideolojisi ne?

Yakın dönemde bir çok örneği rastlanan geçmiş dönemdeki partilerin yeniden kurulması olayı bir kez daha yaşandı. 90'lı yıllardaki en bilinen partilerden olan Sosyal Demokrat Halkçı Partinin siyasete geri döndüğü öğrenildi.

Bu gelişmenin ardından partinin adını ilk defa duyan vatandaşlar parti hakkında daha fazla bilgi almak için araştırma yapmaya başladı.

BİR DÖNEME DAMGA VURMUŞTU

SHP 12 Eylül Darbesi sonrasında kapatılan CHP'nin yerine geçme girişimi yapan bir oluşum olarak akıllarda yer edinmiştir. 1985 yılında kurulan parti Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında önemli rol oynayan İsmet İnönü'nün oğlu Erdal İnönü'nün 7 yıl Genel Başkanlık yaptığı bir parti olarak bilinmektedir.

Partinin siyaset ömrü 10 yıl sürmüş ve daha sonrasında yeniden kurulan CHP ile birleşmiştir. Parti Murat Karayalçın tarafından 2002 yılında yeniden kurulmuş fakat 2010 yılında kapısına kilit vurulmuştur.

İLK DEFA YENİDEN KURULMADI

1991 yılında koalisyon hükümetinde yer alan ve 1989 ile 1994 yıllarında katıldığı yerel seçimlerde yüzlerce belediye yönetimini elinde bulunduran partinin 2. defa kurulması kısa sürede gündem oldu.

Çok fazla partinin yer aldığı günümüzde SHP'nin ne kadar varlık göstereceği ve bir etkisinin olup olmayacağı merak konusu oldu. Kimin kurucusu olduğu bilinmeyen partiyi siyaset ile ilgili isimlerde yakından takip ediyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER