Serhat Karaman, Radyo Trafik'te yerel medya ve yapay zekanın gazetecilik mesleğine etkilerini değerlendirdi

Baş döndürücü bir hızla gelişen yapay zekanın gazetecilik mesleğine olan etkinleri ve yerel medyanın konuşulduğu Teknoloji Trafiği programına konuk olan Haber Ankara imtiyaz sahibi Serhat Karaman önemli değerlendirmelerde bulundu.

Haber Ankara imtiyaz sahibi Serhat Karaman, Radyo Trafik'te yerel medyayı değerlendirdi

Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan yapay zekanın konuşulduğu Teknoloji Trafiği programına konuk olan Haber Ankara imtiyaz sahibi Serhat Karaman konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Radyo Trafik'te yapay zekanın gazetecilik mesleğine olan etkileri ve yerel medyanın konuşulduğu Teknoloji Trafiği programında Sanayi Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni ve İmtiyaz Sahibi Umut Uçar ile birlikte Burak Balcı'nın konuğu olan Serhat Karaman hem yapay zekanın etkilerini değerlendirdi hem de yerel medyanın yaşadığı zorlukları gündeme taşıdı.

YAPAY ZEKA GAZETİCİLİK MESLEĞİNİ NASIL ETKİLEDİ?

Tüm dünyayı etkisi altına alan yapay zekanın gazetecilik mesleğine olan etkilerinin değerlendirildiği programda Serhat Karaman konu hakkında yapmış olduğu değerlendirmesinde "Yapay zekanın olumlu yönleri çok olduğu kadar olumsuz yönleri de çok. Gazetecilik sektörü için bir risk. Editörden tutun muhabire kadar pek çok genç arkadaşımız buradan ekmek yiyiyor. Yapay zeka bir anda öyle bir girdi ki hayatımıza bu arkadaşlarımız işsiz kalma riski ile karşı karşıya kaldı.

Ben bunu nasıl öngörüyorum? Bazı yazılımlar çıktı. Siz oraya "bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?" yazıyorsunuz size buna metin yazıyor. Yapay zekaya bir sitenin linkini koyuyorsunuz. Bunu özgünleştir, H1, H2, H3 başlıkları koy, resme bizim sitemizin resmini koy, sonra sosyal medyada paylaş diyorsunuz yapay zeka 1 dakikada bunları halledebiliyor. Ama yapay zeka habere duygu katamıyor." diyerek yaşanabilecekleri sıraladı.

YEREL BASININ SORUNLARI NELERDİR?

Başkent Ankara'da yerel medyanın yaşadığı sorunları da değerlendiren Serhat Karaman "Haber Ankara olarak biz elimizi taşın altına koyduk. Burası başkent olsa da buranın bir yerel mimarisi, kültürü var diyerek bu yola çıktık. Çok büyük zorluklarla karşılaştık ama çok şükür bugün geldiğimiz noktada Ankara'nın en çok tıklanan yerel haber sitesiyiz.

Serhat Karaman, Radyo Trafik'te  yerel medya ve yapay zekanın gazetecilik mesleğine etkilerini değerlendirdi

İnsanlarımız artık haber okumuyor. Özellikle de pandemiden sonra o olgu bitti. Artık videolar bile izlenmiyor instagram bile artık 7-8 saniyelik videolar istiyor keşfete düşmek için. Bu şartlarda bile 12 personel aranıyor, belirli bir tıklama aranıyor. Bunları sağlasanız bile insanlar gelmiyor. Çünkü siz haberi yazana kadar ekran görüntüsü alınıyor bir cümle yazılıyor sosyal medyaya atılıyor. Yani burada yerel medyaya bazı garantiler verilmesi lazım. İletişim Başkanlığı'nın, Basın İlan Kurumunu'nun bir şekilde destek vermeleri gerekiyor.

'İnsanların kafasında 3 sene sonra ne olurum, işsiz kalır mıyım?' sorusu olursa işin kalitesi düşüyor. Sosyal medyanın da denetlenmesi gerekiyor. Evinde oturan kişilerin, memurların ya da öğretmenlerin sosyal medya hesabı açarak haber sitelerini öldürmeye çalışmasına mutlaka denetlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullanarak yerel medyanın sorunlarını dile getirdi.

Kaynak: Gülcan ÖZER
SONRAKİ HABER