Sehiv secdesi nedir? Diyanet sehiv secdesi nasıl yapılır?

Müslümanlar için en önemli ibadetlerin başında gelen namazda istemsiz olarak yapılan bazı hatalar karşısında ne yapılacağı çok fazla bilinmiyor. Namaz sırasında yapılan bir hatanın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılabilir. Peki, sehiv secdesi nasıl yapılır, hangi dualar okunur?

Sehiv secdesi nedir? Diyanet sehiv secdesi nasıl yapılır?

Sehiv secdesi namazda yapılan bir hatanın telafi için yapılan bir secde türüdür. Bazı durumlar için yapılabilen sehiv secdesi farz ve sünnet namazları için uygulanabilir.

SEHİV SECDESİ NASIL YAPILIR?

Sehiv secdesinin yapılışı son derece basittir. Kişi namaz sırasında bir hata yaptığını fark ederse, namazın son oturuşunda ettahiyyat okunarak sağ tarafa selam verilir ve kişi hiç namaza ara vermeden secdeye gider.

Burada üç defa “Sübhane rabbiye’l-a’la” denir. Daha sonra “Allahü ekber” denilerek oturulur. Kişi bu oturuşta normal bir şekilde son rekattaki gibi sırasıyla “Ettahiyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena” duaları okunur. Daha sonra sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

HANGİ HALLERDE SEHİV SECDESİ YAPILIR?

Namazda yapılan bazı hatalar sehiv secdesi gerektirmektedir. Hem sünnet hem de farz namazlarında sehiv sevdesi yapılır. Sehiv secdesi gerektiren durumlar şu şekilde:

Fatiha’dan sonra zammı sure okumadan ruküye gitmek. (Kişi ruküdayken hatırlarsa doğrulup sureyi okuyup yeniden ruküya gidebilir. Namaz sonunda sehiv secdesi yapılır)

Unutarak 2 defa Fatiha okumak

Vitr namazında tekbir ya da kunut duasını okumak (Ruküdayken hatırlanırsa doğrulup okunmaz. Sehiv secdesi yapılır)

4 rekatlık namazlarda iki rekat kıldıktan sonra oturmayı unutmak. (Kalkmaya yakın halde hatırlanırsa kalkılıp sehiv secdesi yapılır. Oturmaya yakınsa oturulup, sehiv secdesine gerek olmaz)

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER