Türkiye’de gıda güvenliği konusunda ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor. İnsanlar sağlıklı bir şekilde üretilmiş gıda maddelerine erişmekte sıkıntı yaşayabiliyorlar. Çeşitli üretim hileleriyle üretilmiş bu ürünler sağlıklı olduğu gerekçesi ile satın alınıp tüketiliyorlar. Ancak meselenin ayrıntılarına vakıf olunca durumun hiç de öyle olmadığı görülüyor. Ekşi mayalı ekmeklerde bu hileli üretim durumu çok daha yaygın bir şekilde yapılabiliyor.
DOĞAL ÜRETİM SÜRECİ NASIL OLUYOR?
Ekşi mayalı ekmek en sağlıklı ekmek türlerinden birisi olarak gösteriliyor. Ancak gerçek ekşi mayalı ekmeğe ulaşmak hiç kolay değil. Ekşi mayalı ekmekler un, su, tuz ve maya kullanılarak üretiliyorlar. Bu ekmeklerin üretimlerini zorlaştıran ise mayalanma sürecinin normal ekmekten daha uzun sürmesi oluyor. Doğal fermantasyon sürecini tamamlandıktan sonra pişirilen ekmek hem dah sağlıklı oluyor hem de normal ekmeklere kıyasla daha uzun süre taze kalıyorlar. Ancak daha kısa sürelerde üretim yapmak isteyenler ticari mayalar kullanarak olması gereken fermantasyon sürecini kısaltıyorlar. Ekşi maya tadını ise çeşitli katkı maddeleri ile veriyorlar.
GERÇEĞİ NASIL AYIRT EDİLİR?
Özellikle marketlerde satılan ekşi mayalı ekmeklerin çok büyük bir kısmı gerçek ekşi mayalı ekmek değildir. Bunu anlamak için ilk yapılması gereken bu paketli ekmeklerin içeriğine bakmak oluyor. Bakıldığında çok sayıda katkı maddesinin kullanılmış olduğu görülecektir.
Gerçek ekşi mayalı ekmeği ayırt etmenin bir yolu da koku ve tattır. Bu ekmeklerde ekşimsi bir koku gelecektir. Tadıldığında da bu ekşi tat hafif bir şekilde alınacaktır. Gerçek olmayanlarında bu ideal koku ve tat ayarı verilememektedir.
Gerçek ekşi mayalı ekmek uzun süre taze kalmaktadır. Mayalanma süreci hakkıyla yapılmış bir ekşi mayalı ekmek 1 hafta tazeliğini korur. Diğer ekmeklerde ise bu imkan bulunmamaktadır.