Reklam Kurulu aldatıcı reklamlara toplamda 127 milyon lira ceza uyguladı

Reklam Kurulu yılın ilk 6 ayında tüketiciyi aldatan reklamlar için toplamda 127 milyon lira ceza uyguladı.

Reklam Kurulu aldatıcı reklamlara toplamda 127 milyon lira ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklama doğrultusunda, 11 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen 346 Reklam Kurulu toplantısında, karara bağlanan 175 adet dosyadan 147’si mevzuata aykırı bulundu. Açıklamada, reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile toplam 20 milyon 100 bin 269 lira idari para cezası uygulandığı belirtilirken kurul tarafından 3 adet dosya hakkında bu cezalarla birlikte erişimin engellenmesi kararı verildiği ifade edildi.

SAHTE AYAKKABI VE ZEYTİNYAĞI REKLAMLARI KURULUN GÜNDEMİNDE

Kurulun toplantısında önemli gündem maddelerinden bir tanesini de taklit ayakkabı reklamları olduğu bilgisi verilen açıklamada, “Ayakkabıda ürün güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla özellikle sosyal medya mecralarında görülen koruma altındaki markaların logo ve diğer ayırt edici unsurlarının tüketicinin yanıltılmasına yol açacak şekilde kullanıldığı taklit ayakkabı reklamlarıyla ilgili yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde Reklam Kurulu tarafından reklam mevzuatını ihlal ettiği değerlendirilen 17 adet reklam veren hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar verilmiştir” dendi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kurul toplantısında coğrafi işaret tesciline aykırı biçimde üretim yapan ve reklamlarında ‘Ayvalık Zeytinyağı’, ‘Ayvalık Organik Zeytinyağı’, ‘Ayvalık Natural Sızma Zeytinyağı’ gibi ifadeler kullanan 13 firma hakkında anılan reklamları durdurma kararı verildiği kaydedildi.

Reklam Kurulu’nun 346 sayılı toplantısında verdiği karar ile yılın ilk 6 ayında kurul tarafından toplam 931 adet dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunuldu. Ayrıca, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 811 adet dosya hakkında durdurma cezasının uygulanırken toplam 127 milyon 433 bin 779 lira idari para cezası uygulandığı bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER