Miras paylaşımlarında bazı özel durumların ortaya çıkması halinde kafalar karışabiliyor. Bu özel durumlardan birisi de mirasçılardan birisinin mirası reddetmesi ile ortaya çıkıyor. Mirasçılardan birisi mirası reddettiğinde onun miras payının ne olacağı konusunda genel bir yanlış bilgi bulunuyor. Kişinin mirası reddetmesi halinde yapılacak uygulama miras hukuku ile belirlenmektedir.
MİRAS PAYI KİME KALIR?
Yasal mirasçılardan birisi kendi kararı ile mirası reddedebilir. Bu durumda yapılacak olan onu miras payından çıkarıp diğer yasal mirasçılar arasında mirası paylaştırmak değildir. Miras kan bağı ile yapılan bir paylaşımdır. Dolayısıyla bir kişi mirası reddetmişse onun hakkı bu kan bağı ile devredilebilmektedir.
Örnek ile açıklanacak olur ise babasından kalan mirası reddeden bir kişinin miras hakkı varsa onun çocuklarına geçecektir. Yani baba devreden çıkacak ve miras dededen toruna intikal edebilecektir. Çocuklar da mirası reddederler ise o zaman işte farklı bir kural uygulanacaktır. Böyle bir şemada alt soy da mirası reddettiği için mirası alacak kişi kalmayacaktır.
Miras payı reddedilmiş ve alt soy da kabul etmemiş ise o zaman miras paylaşımı standart uygulama çerçevesinde yapılıyor. Mirası reddeden kişinin payı toplam mirasa katılır ve diğer yasal mirasçılar arasında paylaştırılır. Bu şekilde yapılacak olan miras paylaşımları hukuki olacak ve ileride mahkeme konusu yapılamayacaktır.
Miras paylaşımı yapılırken konusunda uzman bir hukukçudan hukuki destek almak olası haksızlıkların önüne geçebilmektedir.