Kişiler nasıl ki miras hakkına sahip iseler aynı şekilde bu mirası kabul etmeme hakkına da sahipler. Çeşitli gerekçeler ile kendilerine kalan mirası kişilerin reddetme hürriyetleri bulunuyor. Yasal süresi içerisinde yapılmak kaydıyla herkes yasal mirasçı olduğu bir pozisyonda mirası reddedebilir. Bu mirasın reddi halinde ise reddedilen mirasa ne olacağı bazen kafa karıştırıcı bir soruna dönüşebiliyor.
REDDEDİLEN MİRAS PAYI KİME KALIR?
Bir kişinin mirası reddetmesi halinde bu miras payının hiç olmamış gibi işlem yapılıp diğer mirasçılar arasında paylaştırılacağı düşünülmektedir. Ancak bu tamamen sonraki aşama olmaktadır. Bir kişi miras hakkından vazgeçmiş ise o miras payı varsa mirası kabul etmeyenin çocuklarına geçmektedir. Örneğin Dede hayatını kaybetmiş ve baba yasal mirasçı olarak mirası reddetmiş olsun. Bu durumda miras payı çocuklara geçecektir. Çocuklar mirası kabul etmez tıpkı babaları gibi mirası reddeder ise ve onların da çocukları yoksa o zaman miras tüm alt soy tarafından reddedilmiş olur.
Bir yasal mirasçı ve onun alt soyu mirası reddetmişler ise o zaman miras payı diğer yasal mirasçıların tamamına kalacaktır. Mirası reddeden kişi hiç yokmuş gibi miras paylaşımı diğer mirasçıların pay oranlarına göre yapılır. Bu şekilde reddedilen mirasın akıbeti belli olur.
Mirasın reddedilmesi genellikle borç kaldığında başvurulan bir yoldur. Ancak yasal süresi içerisinde yapılmayan miras reddedilmesi işlemi daha sonra yapılamaz. Dolayısıyla miras bırakanın borçlarından bu kişiler sorumlu olurlar.