Peş peşe meydana gelen depremlerin ardından uzmandan 7 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi!

Son dönemde bazı bölgelerde peş peşe meydana gelen depremlerin ardından durumu değerlendiren uzman isim 7 büyüklüğünde deprem riskinin bulunduğu öğrenildi.

Peş peşe meydana gelen depremlerin ardından uzmandan 7 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi!

Son günlerde Malatya'da peş peşe 2 depremin endişelere yol açmasının ardından uzman isimden önemli bir açıklama geldi. Yapılan açıklamalara göre yaşanan bu depremlerin ardından daha büyük bir deprem riskinin bulunabileceği öğrenildi. Yaşanan depremlerin bulunduğu bölgede bulunan fay hatları hakkında da bilgilendirmelerde bulunuldu.

3 gün önce yani 25 Ocak tarihinde Malatya'da yaşanan depremlerin ardından konuşan Prof. Dr. Kutoğlu, daha büyük depremlerin habercisinin olabileceği yönünde de vatandaşlara bilgilendirmelerde bulundu. Bu çerçevede merak edilenler hakkında da detaylı bilgiler verildi. Sabah'a yer alan habere göre uzman isim tarafından yapılan açıklamalar şu şekilde verildi;

YENİ BİR BÜYÜK DEPREM RİSKİ!

Geçen sene 6 Şubat'ta 11 kenti etkileyen depremlerde ana fay kolunun kırıldığını belirten Prof. Dr. Kutoğlu, "Malatya'da yine 5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Yine 8 Ocak'ta aynı hat üzerinde 4.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Uydu verilerinden elde edilen yer yüzeyi hareketleri haritasına baktığımız zaman bu ay içerisinde meydana gelen 2 depremin, ana kolun yanındaki bir yan kol üzerinde meydana geldiğini görüyoruz.

Haritadaki renk farklılaşmasına baktığımız zaman aynı hat üzerinde kaldığını görüyoruz. Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında gözükmüyor. Ancak yer hareketlerine baktığımız zaman burada bir fay mevcut olduğunu görüyoruz. Aslında tarihsel kayıtlara baktığımız zaman da bu bölgede 1893 yılında bir büyük depremin meydana geldiğini görüyoruz." diyerek deprem yaşanan bu bölgelerde yeni bir büyük deprem riskinin bulunabileceği ihtimalinden bahsedildi.

O İLLERDE BULUNAN DEPREM RİSKİNE KARŞI DİKKAT!

Orta ve Doğu Anadolu'da 4 noktaya dikkat çekip, Adana'da 1164 yılında deprem meydana gelen bir fay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu deprem olan fayın haritalarda bulunmadığına işaret ederek konu ile ilgili, "Radar verilerinden baktığımız zaman burada bir fay çizgiselliği oluşturduğunu görüyoruz. 6 Şubat depreminden sonra bölgede ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Dolayısıyla bu depremlerde enerjilerini başka faylara aktarmış olmaları da söz konusu. Bu anlamda tarihsel depremlere baktığımızda bunlardan bir gerginlik haritası çıkarttığımızda en gergin fayların ve büyük deprem oluşturmaya en yakın fayların, Çardak fayından kuzeye doğru, Malatya üzerinden geçen fay olduğunu görüyoruz.

Erzurum'un üzerinde, Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde, ondan ayrı bir fay var. Bu fayın da gergin olduğunu görüyoruz. Yine Adana içerisinde de bazı fayların tarihsel depremlere baktığımız zaman oldukça fazla enerji biriktirmiş olduğunu görüyoruz" şeklinde ifadelere yer verdi.

SONRAKİ HABER