Oy kullanırken bunlara dikkat edin! Oy kullanırken bilinmesi gerekenler

Türkiye sabahın erken saatlerinden itibaren oy vermek için sandık başına gitti. 60 milyondan fazla kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkemizde seçim günü için uyarılar tekrarlanıyor.

Oy kullanırken bunlara dikkat edin! Oy kullanırken bilinmesi gerekenler

Son dönemin en yoğun katılımlı gerçekleşmesi beklenen 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri kapsamında açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor.

Söz konusu seçimlerde oy pusulasının uzunluğu, aynı anda bir çok seçimin gerçekleştirilmesi gibi hususlardan dolayı YSK başta olmak üzere ilgili kurumlar doğru oy kullanımının nasıl olacağı, seçim günü nelere dikkat edilmesi gerekiyor gibi konularda açıklamalarda bulunuluyor.

Oy kullanırken bunlara dikkat edin! Oy kullanırken bilinmesi gerekenler

OY KULLANIRKEN BUNLARI YAPMAK YASAK

Vatandaşlardan oy kullanılırken ilk istenen hususların başında kimlik belgesi geliyor. Herhangi bir kimlik belgesi olmayan kişiler yanlarınsa seçmen kağıdı olsa bile oy kullanamayacak. Ayrıca oy kullanma kabinine giden vatandaşlar telefon ya da başka bir fotoğraf cihazı ile oy kullanamayacak.

Kabine uygun bir şekilde giren vatandaşlar için ikinci konu başlığı olarak doğru oy kullanımının nasıl olması gerektiğinden bahsedildi. Seçim için sandık başına giden vatandaşlar oy kullanırken mührü dışarı taşırmamalı, oy pusulasına ikinci bir işaret ya da imge çizilmemeli, zarfta ve oy pusulasında bir tahribat oluşmamalı.

2019 Yerel seçimlerinde yüzde 84,64 katılım oranı yakalanmıştı. 2024 yılında yapılan yerel seçimlerde bu rakamın altına düşülmesi beklenilmiyor. Oy pusulalarının uzunluğu ve farklı seçimlerinde yapılmasının geçersiz oy sayısında bir fazlalık oluşturup oluşturmayacağı merak konusu oldu.

SONRAKİ HABER