Açıklama Prof. Dr. Osman Bektaş tarafından geldi. Bektaş, yaptığı açıklamasında kentin doğusu için deprem tehlikesinin az olduğunu ifade etti. Ancak batısı için büyük bir depremin zor olduğunu aktaran uzman isim, bu durum için elindeki verileri aktardı.
Ege Denizi’nde Ocak sonundan bu yana meydana gelen peş peşe depremler Yunanistan’ı tedirgin etti. Bölgede olağanüstü hal ilan edilirken, deprem fırtınası ülkemizde de tedirginliğe yol açtı. Pek çok kişi Ege Denizi’ndeki depremlerin İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini merak ederken, uzman isimden ilginç bir çıkış geldi.
"DEPREM TEHLİKESİ OLDUKÇA AZALMIŞTIR"
Prof. Dr. Osman Bektaş, yaptığı açıklamasında İstanbul’da büyük bir depremin çok zor olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
“İstanbul'un doğusunda, Adalar Fay segmentinde gelişen 1509 ve 1766 depremlerinin tahmini büyüklüğü 6.8-7.2'dir.
1963 Adalar depremi M 6.3 olduğuna göre bu segmentin deprem tehlikesi oldukça azalmıştır.
İstanbul'un batısında son 500 yılda büyük deprem yaşanmamış olması güncel fay sürüklenmesi ile desteklenmiştir”
"7 DEPREMİNİ ÜRETEN 20. YÜZYILDIR"
Uzman isim, yaptığı açıklamasının devamında Marmara’da 500 yıllık tarihsel periyodun en aktif dönemine ilişkin, “Marmara'da 500 yıllık tarihsel periyodun en aktif dönemi batıdan doğuya göç eden ve 6 adet M>7 depremini üreten 20. yüzyıldır. Büyük depremler arası sakinlik dönemleri ise 89-163 yıldır” ifadesini kullandı.
Uzman ismin yaptığı açıklamaya göre İstanbul’da yakın bir zamanda büyük deprem beklenmiyor. Ancak bu açıklamanın aksine pek çok deprem uzmanı İstanbul’da olası bir depremin olacağı konusunda hem fikir.